Külföld

2010.09.11. 18:01

Szeptember 11: a vallási tolerancia jegyében emlékezett Amerika

Amerika sohasem fog az iszlám ellen háborúzni, mert nem egy vallás támadta meg kilenc évvel ezelőtt - jelentett ki szombaton Washingtonban Barack Obama amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadás énfordulóján tartott megemlékezésen.

MTI

A hivatalos megemlékezések helyszínén, a Ground Zerónál, a Pentagonnál és pennsylvaniai Shanksville-ben zászlókkal virágokkal tiszelegtek az elhunytak emléke előtt. A Ground Zerónál Joe Biden alelnök, a Pentagonnál Barack Obama, Shanksville-ben pedig a first lady, Michelle Obama képviselte Washingtont.

Barack Obama az amerikai védelmi minisztériumnál, ahol kilenc esztendeje 184 áldozat vesztette életét kijelentette: az amerikaiak a legméltóbban azzal emlékezhetnek meg elvesztett szeretteinkről, ha ők határozzuk meg, hogy milyen legyen ez az ország, és nem a gyilkosok egy kis csoportja. Az elnök a vallási tolerancia és a nemzeti egység megőrzésére buzdított.

"Mi, amerikaiak nem fogunk, soha nem fogunk háborúzni az iszlám ellen" - jelentette ki Obama, az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, aki Robert Gates védelmi miniszter és Michael Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke társaságában vett részt a megemlékezésen.

"Nem a vallás támadott meg bennünket azon a szeptemberi napon. Az al-Kaida, férfiak egy szánalmas csoportja volt az, amely kiforgatta a vallást" - hangsúlyozta az elnök.

A New York-i Ground Zerónál, az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) lerombolt ikertornyinak a helyén  - ahol 2752 ember halt meg - John Biden amerikai alelnök és Michael Bloomberg polgármester részvételével tarottak megemlékezést. Felolvasták az áldozatok nevét, szemtanúk és hozzátartozók mondtak rövid vallomást a kilenc évvel ezelőtti tragédiáról. A merényletet követő tűzvész helyszínén az amerikai tűzoltók országos találkozót tartottak.

Szombaton, a nap folyamán egyébént demonstrációt tartanak még a Ground Zerótól két utcányira felépítendő iszlám közösségi központ pártolói is ellenzői. A rendőrség két, egymástól távol lévő helyszínen emgedélyezte számukra a tüntetást. 

New Yorkban tartózkodik Terry Jones floridai tiszteletes is, aki korábban nyilvános koránégetéssel fenyegetőzött, de szombaton kijelentette, hogy "soha" nem tesz majd ilyet.

Michelle Obama és Laura Bush, a jelenlegi és az előző first lady Shanksville-ben emlékezett, ahol lezuhant a United Airlines 93-as járata, amelynek utasai felvették a harcot a gépeltérítőkkel. Itt 40 ártatlan ember vesztette életét.

A megemlékezések során elhangzott, hogy jövőre, a tragédia 10. évfordulójára mind New Yorkban, mind pedig Shanksville-ben emlékművet állítanak az áldozatok tiszteletére.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!