Külföld

2010.10.06. 18:00

The Washington Post: titkos tárgyalások kezdődtek az afgán kormány és a tálibok között

Az afganisztáni háború lezárását célzó, titkos tárgyalások kezdődtek az afgán kormány és a tálib mozgalom képviselői között - írja internetes változatában a The Washington Post című amerikai napilap.

MTI

Az újság afgán és arab forrásokra hivatkozva azt írja, ez az első eset, hogy a tálibok képviselőinek teljes felhatalmazásuk van a tárgyalások folytatására a Pakisztánban székelő törzsi tanácstól (súra), illetve magától a mozgalom vezetőjétől, Omar mollától.
   
Omar képviselői korábban tartózkodtak a tárgyalásoktól Hamid Karzai kormányával, mert a párbeszéd feltételéül szabták a NATO-vezette koalíciós erők kivonását Afganisztánból.
   
A The Washington Post most azonban azt írja forrásaira hivatkozva, hogy a súra képviselői egy olyan átfogó megállapodásról tárgyalnak az afgán kormánnyal, amely magába foglalná egyes tálib személyek részvételét a kabinetben, illetve a külföldi csapatok kivonását is.
   
Karzai régóta azt hangoztatja, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni a szélsőségesekkel, ha azok lemondanak az erőszakról, megszakítanak minden kapcsolatot a terroristákkal, valamint elfogadják az afgán alkotmányt.
   
David Petraeus, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka múlt héten arról beszélt, hogy a tálibok kezdeményező lépéseket tettek a Karzai-kormánnyal való megbékélés irányába. Az amerikai főparancsnok elmondta, hogy az afgán felső vezetés is arra törekszik, a lázadók és az afgánok közötti konfliktus végre nyugvópontra jusson. Ennek érdekében Kabul múlt héten felállított egy 70 tagú béketanácsot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!