Külföld

2009.10.28. 10:29

Véres támadás egy ENSZ vendégház ellen Afganisztánban

Fegyveresek megtámadták szerdán kora reggel az afgán fővárosban az ENSZ egyik ottani vendégházát; az akcióban életét vesztette az ENSZ legkevesebb hat külföldi alkalmazottja. Az afgán belügyminisztérium közölte, a merénylőket "semlegesítették".

MTI

A tájékoztatás szerint három, robbanóanyaggal bélelt mellényt viselő fegyveres vette be magát a Kabul belvárosában lévő épületbe, túszul ejtették a világszervezet több alkalmazottját, és több órás tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel. Több robbanás is hallatszott, és lángok csaptak föl a vendégházban.A belügyminisztérium közlése szerint három órával a támadás után sikerült "semlegesíteni" a támadókat. 
    
Adrian Edwards ENSZ-szóvivő közölte, hogy hat ENSZ-alkalmazott meghalt, kilenc másik megsebesült a merényletben. A szóvivő szerint a világszervezet húsz alkalmazottja lakott a vendégházban, de azt nem tudta megmondani, hányan tartózkodtak az épületben a támadás idején.

 

A halottak között egy amerikai állampolgár biztosan van, a további öt áldozat állampolgársága egyelőre nem ismert. 
    
Zabihulla Mudzsáhid, a tálibok szóvivője telefonon közölte, hogy a szerdai támadás a mozgalom első akciója abban a hadjáratban, amelyet az elnökválasztás november 7-re kitűzött második fordulójának aláásása céljából kezdtek.
    
Ugyancsak az afgán fővárosban, az elnöki palota közelében szemtanúk elmondása szerint rakétákat lőttek ki a külföldi tulajdonban lévő, ötcsillagos Serena szálló épületére. Több mint száz embert egy földalatti óvóhelyre tereltek a támadás után. Áldozatokról, sebesültekről nem érkezett hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!