Külföldi

2009.06.22. 20:28

1941. június 22.: a szovjet vezetés tudott a náci Németország készülő támadásáról

Moszkva - A szovjet hírszerzés részletesen tájékoztatta a korabeli moszkvai vezetést a hitleri Németországnak a Szovjetunió ellen készülő támadásáról, sőt az első katonai csapás tervezett időpontjáról is tudomást szerzett - derül ki az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) titkosítás alól feloldott levéltári irataiból, amelyeket hétfőn Moszkvában adtak át a korszakot tanulmányozó Teodor Gladkov történésznek.

MTI

Az iratok szerint a szovjet hírszerzés legértékesebb berlini hírforrása, Willy Lehmann német rendőrtiszt 1941. június 19-én közölte a szovjet titkosszolgálat berlini rezidentúrájával, hogy Adolf Hitler náci diktátor végleges elhatározásra jutott: megtámadja a Szovjetuniót. A szovjet hírszerzéssel Breitenbach fedőnéven együttműködő Lehmann azt is tudatta, hogy a német hadseregnek kiadták a parancsot, hogy 1941. június 22-én hajnali három órakor támadja meg a Szovjetuniót. Az információt még 19-én este továbbították Moszkvába.
    
Lehmann 1911-ben közrendőrként kezdte pályafutását a berlini rendőrségen, de korán megnyilvánuló tehetsége miatt rövidesen áthelyezték a kémelhárító osztályhoz. Az első világháború alatt szakavatott elhárító tisztnek bizonyult. A szovjet hírszerzéssel 1929-ben kezdett együttműködni, ideológiai megfontolásokból.
    
Az SzVR képviselői megjegyezték: Lehmann jelentős számú eredeti dokumentumot és jelentést adott át a berlini szovjet hírszerzőknek. Ezek a német politikai rendőrség, a Gestapo, valamint a háborús időkbeli német hírszerzés és kémelhárítás, az Abwehr felépítését, személyi állományát és tevékenységét írták le. A Gestapo-táviratok megszerzése segítette a szovjet rejtjelezőket a német kódok megismerésében.
    
"Breitenbach" a német hadiiparról is fontos iratokat adott át, új tüzérségi fegyverek, páncélozott járművek, gránátvetők (műszaki) leírását.
    
A német tiszt azonban lelepleződött, s 1942 decemberében a Gestapo épületében kivégezték.
    
Gladkov érdekességként megjegyezte: Lehmannak semmi köze a Julian Szemjonov regénye alapján 1973-ban forgatott, kultikussá vált A tavasz tizenhét pillanata című filmhez, amelyben Vjacseszlav Tyihonov alakította a zseniális orosz kém, Max Otto von Stirlitz Standartenführer - Makszim Makszimovics Iszajev őrnagy - szerepét. Ez utóbbi a szovjet hírszerző általános irodalmi alakját jelenti, Lehmann ráadásul német nemzetiségű volt, míg a filmvásznon látható Stirlitz szovjet - tettet hozzá.Háborús érdemrendjeivel egyenruháján, kezében gyertyával és vörös szegfűkkel szovjet veterán tiszteleg az ismeretlen katona sírja előtt Moszkvában 2009. június 22-én, amikor megemlékezik arról, hogy 1941-ben ezen a napon vette kezdetét a Nagy Honvédő Háború, amikor szovjet városokat bombázott a német légierő a második világháborúban. (MTIEPA/STR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!