Külföldi

2009.07.20. 22:12

Vikingek Amerikában: eredetinek tartják a Vinland-térképet dán kutatók

Koppenhága - Eredeti Amerika első térképe, az úgynevezett Vinland-térkép - állítják dán kutatók.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



A Yale Egyetem birtokában lévő Vinland-térkép körüli viták azonnal fellángoltak, mihelyst az napvilágra került az 1950-es években. A kutatók közül sokan hamisítványnak vélték, amelyet szerintük pusztán azért tettek közzé, hogy bizonyítsák: a vikingek voltak az első európaiak, akik elérték Észak-Amerika partjait. Az utóbbi elméletet egyébként az 1960-as években felfedezett régészeti leletek alátámasztották.
    
A térkép iránti kételyek a radiokarbonos kormeghatározás elvégzése után is fennmaradtak. 
    
"Az összes, általunk az utóbbi öt évben elvégzett vizsgálat sem tudta kimutatni a hamisítás tényét" - hangsúlyozta most Rene Larsen, a Dán Királyi Művészeti Akadémia restaurátoriskolájának rektora, aki az általa irányított kutatócsoport munkájáról a koppenhágai nemzetközi kartográfiai konferencián számolt be.
   
A térkép a XV. században ismert világot, valamint Grönlandot és egy, az Atlanti-óceán nyugati részén lévő szigetet, a Vinilanda Insulát ábrázolja. Az izlandi sagák Vinlandja a feltételezések szerint Új-Fundlanddal azonos, ahol a vikingek Leif Erikssonnal az élen Kr.u. 1000 körül telepedtek le.
   
Larsen ismertetése szerint kutatócsoportja egyaránt vizsgálta a tintát, az írást, a pergament és a benne lévő szújáratokat. Az utóbbiak azonosak voltak annak a kötetnek a szújárataival, amelynek lapjai közé fűzték a térképet.
    
Mint a dán tudós rámutatott, azok a kutatók, akik hamisítványnak tartották a Vinland-térképet, véleményüket a tinta összetételére alapozták, amely szerintük olyan szintetikus anyagokat tartalmazott, amelyek 1923 előtt nem léteztek.
    
Ám Larsen a tinta jellegzetes alkotóelemét, az anatázt (titán-dioxidot) más középkori térképeken is felfedezte: valószínűleg a homokból származik, amellyel a tintát felszárították. 
    
Amerikai kutatók radiokarbonos kormeghatározása szerint a térkép 1440-ben készült, mintegy fél évszázaddal azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben felfedezte az Újvilágot. A tudósok feltételezése szerint 1440-ben a bázeli egyházi tanács számára állították össze.
    
A Vinland-térképet eszerint nem vikingek készítették. Ha a térkép valóban eredeti, azt bizonyítja, hogy nem csupán a vikingek előzték meg legalább 50 évvel Kolumbuszt, hanem más európaiak is jártak előtte Észak-Amerikában.
    
A térképet 1957-ben egy svájci személytől Paul Mellon, a Yale Egyetem öregdiákja vásárolta meg alma matere számára. Mindmáig rejtély, hogy honnan került elő a térkép, és hogyan jutott a svájci eladó birtokába a második világháborút követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!