Külföldi

2009.12.31. 10:17

A szimmetrikus arcú férfiak később épülnek le szellemileg

Az egyenes arcú férfiak elméje ritkábban gyengül meg idősebb korukra. Erre az edinburgh-i egyetem kutatói jöttek rá, miután több száz nyugdíjas szellemi képességeit vizsgálták meg.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tanulmány alapját a híres Scottish Mental Survey adatai képezték. Ez egy nagyszabású intelligenciateszt, amelyet a harmincas és negyvenes években végeztek, amikor csaknem 70.000 tizenegy éves gyerek IQ-ját mérték fel.

A skót kutatók az egykori résztvevőket most ismét megvizsgálták, azt elemezték, hogyan változtak mentális képességeik az évek során - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Egyúttal elemezték a nyugdíjasok arcvonásait igazolványképeiken, megfigyelték, hogy mennyire egyenletes az arcuk, mennyire harmonikus a bal és a jobb oldal.

Lars Penke, a kutatás vezetője azt írja az Evolution and Human Behavior című szaklapban, hogy összefüggés áll fenn az arcvonások szimmetriája és a szellemi leépülés között. Ez azonban csak a férfiakra érvényes. Ennek oka valószínűleg a génekben keresendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!