Külföldi

2010.07.13. 20:36

Orosz-amerikai kémügy: vörös démon brit exférjjel és furcsa barátokkal

Megfosztották brit állampolgárságától a világfeltűnést keltő orosz-amerikai kémügy egyik főszereplőjét, Anna Chapmant, aki brit exférje révén jutott brit útlevélhez.

MTI

A BBC keddi értesülése szerint a fiatal orosz nőt a brit belügyminisztérium hivatalosan ki is tiltja Nagy-Britanniából.

A 28 éves Anna Chapman - aki Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje - öt évet élt Nagy-Britanniában. Itt ismerkedett meg 2002-ben későbbi férjével, Alex Chapmannel. A házasság válással végződött, ám Anna Kuscsenko megtartotta volt férje nevét - és brit útlevelét is -, de később az Egyesült Államokba települt át. 

Innen utasították ki a múlt héten kilenc, kémkedéssel gyanúsított társával együtt, de a fiatal nő - ügyvédje szerint - vissza akart volna térni Nagy-Britanniába, amelyet "hazájának tekint".


Erre azonban a brit belügyminisztérium döntése alapján most már nem lesz módja, még látogatóként sem. 

A tárcának a 2001-ben kelt állampolgársági törvény alapján bírósági eljárás nélkül joga van megvonni a brit állampolgárságot kettős állampolgároktól, ha úgy ítéli meg, hogy "ez áll a közjó érdekében". 

Ezt Theresa May belügyminiszter kedden Anna Chapman esetében meg is tette, személyesen szignálva az állampolgárság megvonásáról szóló határozatot.

A brit belügyminisztérium már a hétvégén bejelentette: "sürgős" vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy indokolt-e Anna Chapman-Kuscsenko brit útlevelének érvénytelenítése. 

A brit elhárítás (MI5) már jóval a kémcsere előtt, az ügy kipattanása után vizsgálódni kezdett az ügyben.

A volt férj, a 30 éves, pszichológusnak készülő Alex Chapman nemrégiben egy lapinterjúban elmondta: nem sokkal korábban, otthonában felkereste őt az MI5 egy ügynöke, és egyebek mellett arról kérdezte, hogy volt felesége kémkedhetett-e Nagy-Britanniában is, illetve londoni tartózkodása idején szervezték-e be.

Chapman elmondása szerint erre utaló jelek bőségesen voltak. Házasságuk vége felé feleségének viselkedése szinte egyik napról a másikra "drámai változáson" ment át, Anna "orosz barátokkal" kezdett találkozni mind gyakrabban, és ragaszkodott hozzá, hogy férje ne kísérje el. Az exférj szerint feleségének hirtelen "nagyon sok pénzhez lett hozzáférése", és azzal kérkedett, hogy milyen "befolyásos" emberekkel találkozik.

A kémügy összes főszereplője közül a rendkívül csinos, vörös hajkoronájú Anna Chapmanre irányul a legnagyobb sajtófigyelem Nagy-Britanniában. A brit bulvársajtó még olyan képekhez is hozzájutott, amelyek a modellalkatú fiatal orosz nőt ruhátlanul ábrázolják; ezeket állítólag a volt férj készítette nászútjuk során.

OLDALTÖRÉS: Tanúvédelmi programba kerülhetnek a Moszkvába visszaküldött kémek


Tanúvédelmi programba kerülhetnek a Moszkvába visszaküldött kémek


Tanúvédelmi programba kerülhetnek a Moszkvába visszaküldött kémek


Tanúvédelmi programba kerülhetnek a Moszkvába visszaküldött kémek

Az orosz-amerikai kémcsere keretében Moszkvába visszaküldött orosz állampolgárok közül többen nevet kívánnak változtatni, élve a tanúvédelmi program által nyújtott lehetőségekkel.

Az Interfax hírügynökség rendvédelmi forrásokból úgy értesült, hogy a múlt pénteken Bécsben átadott orosz állampolgárok jelenleg is az orosz fővárosban tartózkodnak, s folyamatban van kihallgatásuk. A közelebbről meg nem nevezett forrás elmondta azt is, hogy az Egyesült Államokban kémkedés gyanújával június 27-én őrizetbe vett személyek nem foglalkoztak közvetlen felderítő tevékenységgel, hanem másodlagos rezidensek voltak. Rajtuk keresztül adtak át rejtjelezett információkat, például fényképfelvételeket. 

A Moszkovszkij Komszomolec című újság úgy tudja, hogy a domogyedovói repülőtérről egyenesen a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) jaszenyevói központjába vitték a tízfős csoportot. Jelenlegi pontos tartózkodási helyüket titokban tartják, s még hetekig tart, amíg minden ellenőrzésen átesnek. A szakértők azt próbálják meg kideríteni egyebek között hazugságvizsgáló készülék segítségével, hogy az ügynökök közül ki és milyen körülmények között bukhatott le. Ha kiderül valamelyikükről, hogy komolyan hibázott, akár el is bocsáthatják az SZVR-től - mondta a lapnak a hírszerzésnél dolgozó forrása. 

Terítéken van az árulás verziója is. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már 2000 óta megfigyelés alatt tartotta a csoportot, így Moszkvában tíz évre visszamenőleg ellenőrzik a szolgálat összes jelenlegi és volt munkatársát, aki tudott a hálózatról. A feladat bonyolult, több tucatnyi magas rangú vezető volt birtokában ezeknek az információknak, s azóta sokan leszereltek. 
 
Az orosz előírások szerint ilyen esetekben a felderítés zárt területen fekvő szállodáiban helyezik el a lebukott ügynököket. Családtagok elvileg meglátogathatják őket, ellátásukról gondoskodnak, de nem mozdulhatnak ki a zárt területről, és a zavaró jelek miatt mobiltelefont sem használhatnak. Ha sikeresen átmennek az ellenőrzésen, dolgozhatnak tovább az SZVR-nél, de le is szerelhetnek. A Moszkovszkij Komszomolec szerint például az orosz "Mata Hariként" elhíresült Anna Chapman (Kuscsenko) kirobbanó sikerre számíthatna, ha valamilyen show műsorvezetőjeként lépne színre az orosz televízióban.

Akárcsak Nyugaton, Oroszországban is a szépséges Anna Chapmant övezi a legnagyobb érdeklődés. Szülővárosa, Volgográd egyre büszkébb rá: még amerikai börtönbe ült, amikor az egyik helyi újság versenyt hirdetett az Annáról szóló legjobb dalra az "erkölcsi támogatás" jegyében. Eredményhirdetés augusztus végére várható. A Nyezavszimaja Gazeta című újság szerint még az is elképzelhető, hogy a 2011-es parlamenti választások listáin Anna neve is szerepelni fog.

 

OLDALTÖRÉS: Őrizetbe vettek Amerikában egy tizenkettedik gyanúsítottat


Őrizetbe vettek Amerikában egy tizenkettedik gyanúsítottat


Őrizetbe vettek Amerikában egy tizenkettedik gyanúsítottat


Őrizetbe vettek Amerikában egy tizenkettedik gyanúsítottat

Őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy tizenkettedik személyt a leleplezett orosz kémhálózat kapcsán, de nincs elég bizonyíték, hogy bűnvádi eljárást indítsanak ellene - közölték kedden szövetségi hatóságok.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kémelhárítási osztálya tavaly ősz óta tartotta megfigyelés alatt a szóban forgó 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le, és várhatóan már kedden kitoloncolják.

A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.

A tizenkettedik személy nevét nem hozták nyilvánosságra, de annyit tudni róla, hogy a kémelhárítás nem sokkal azután figyelni kezdte, hogy tavaly októberben az Egyesült Államokba érkezett. Nem tudni, hogy a férfi olyan kiképzést kapott-e, mint a korábban letartóztatott és kitoloncolt orosz ügynökök. Az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy az illető titkos vagy érzékeny információkat szerzett volna meg vagy adott volna át.

A történelmi kémcsere óta - amelyre pénteken a bécsi repülőtér aszfaltján került sor - az érintett 14 személy sorsáról a közvélemény az Egyesült Államokban, Oroszországban és Nagy-Britanniában nem tud. Oroszország négy elítéltet adott a tíz, fedésben dolgozó orosz ügynökért cserébe. Előbbiek közül ketten Nagy-Britanniába utaztak.

Az amerikai vádhatóság, a manhattani ügyészség azt állította, hogy az orosz hírszerzés úgynevezett alvó ügynököket akart telepíteni az Egyesült Államokba. Feladatuk az volt, hogy az amerikai társadalomba illeszkedve behatoljanak a döntéshozó körökbe olyan célpontoknak a kiszemelésében, akiket Moszkva később beszervezhetett volna kémkedésre.

Az ügyészség szerint az orosz ügynökök a hidegháborús kémhistóriákat idéző ügyben korszerű és hagyományos módszereket alkalmazva tevékenykedtek. A New York-i Queens kerület egy pályaudvarán például azonos, narancssárga szatyrokat kicserélve adtak át egymásnak pénzt, és az is előfordult, hogy a pénzt elásták, hogy azt valaki két évvel később kiássa. Egyes ügynökök rejtett üzeneteket helyeztek el weboldalakon az orosz Külső Hírszerző Szolgálat számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!