Külföldi

2010.11.16. 17:12

Háddzs, a nagy muzulmán zarándoklat: milliók Mekkában

Muzulmán hívők az éves nagy mekkai zarándoklat, a háddzs keretében kedden a szaúd-arábiai Mekka közelében fekvő Mína-völgyben megkövezték a sátánt szimbolizáló kőoszlopokat.

MTI

A rituálé forgatókönyve szerint a hívőknek kavicsokkal kell megdobálniuk a három kőoszlop mindegyikét. Ez annak jelképe, hogy Ábrahám (a Koránban Ibráhim) háromszor hárította el a sátán kísértését, hogy ne engedelmeskedjen Isten parancsának, és áldozza fel fiát, Iszmáilt. Gábriel arkangyal javaslatára Ibráhim egy birkát ölt le fia feláldozása helyett. Ennek emlékére a hívők állatáldozatokat mutatnak be. A kövezés első napja az íd al-adha áldozati ünnep kezdetét jelenti.
   
Ebben az évben 2,8 millió embert vett részt a zarándoklat első, egyben legveszélyesebb szakaszában, a sátánkövezésben. Az elmúlt években itt többször is százak taposták egymást halálra. Az esemény ez alkalommal nagyobb incidensek nélkül zajlott le. Köszönhető ez annak is, hogy a hatóságok négyszintes hidat építettek, hogy megkönnyítsék a közlekedést és elkerüljék a tülekedést.
   
Idén nem is a kövezés körüli tolongás okozta a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a szokásosnál is több a nem hivatalos zarándokok száma, akik nem a vezetett csoportok révén végzik el a rituálét, holott a helyi hatóságok ezt követelnék. Ők az utak szélén ütik fel sátraikat, illetve ahol erre megfelelő helyet találnak. A zarándokokat szállító buszok kedd reggel éppen azért nem tudtak elindulni, mert a parkolókat is ilyen nem hivatalos zarándokok lepték el. A hatóságok emiatt lezártak több utat a járművek elől, hogy a több százezer hívő gyalog jusson el a szertartás színhelyére. Az intézkedés hatalmas káoszt okozott.
   
A kövezést követően a zarándokok érmét vásárolnak, hogy a nevükben elvégezzék a birkaáldozatot, amelynek húsát a szegények között osztják szét. A kövezés egyébként három napig tart.

OLDALTÖRÉS: Virágzik a szaúdi zarándoklatüzlet

 

 

 

Virágzik a szaúdi zarándoklatüzlet

Mintegy hárommillió muszlim részvételével kezdődött meg vasárnap az éves nagy zarándoklat, a háddzs Szaúd-Arábiában, de egész évben ennél sokkal több, közel 12 millió turista özönlik a királyság szent városaiba, Mekkába és Medinába. A várakozások szerint ez a szám 2025-re az évi 17 milliót is elérheti.

A vallási turizmus szédítő mértékű növekedésével új korszak köszöntött Mekkára. A városban óriási fejlesztési projektek kezdődtek, melyeknek egyik látványos szimbóluma a közelmúltban elkészült, kilométerekről látható 485 méter magas óratorony, amelyet hatalmas aranyozott félhold és arab kalligráfiai motívumok díszítenek. A világrekorder méretű épület azonban szinte eltörpül az összesen 1,4 millió négyzetméteren felépített, hoteleket, apartmanokat és bevásárlóközpontokat összefogó Abrádzs al-Bajt komplexum mellett, amelynek értéke 3 milliárd dollárra rúg.


 A The Guardian című brit lapnak nyilatkozó Hadi Helál, az Abrádzs al-Bajt egyik marketing ügynöke elmondta, hogy a vallási kötelességüket teljesítő mekkai zarándokok igényei nemzetiségenként változóak: a marokkóiak, a törökök, a tunéziaiak, a britek, a dél-afrikaiak és az algériaiak kedvelik a luxust és a kényelmet, de a pakisztániak például kerülik a fényűző hoteleket.
   
A szállodák által kínált kényeztető szolgáltatások, mint például a brit luxus piperecikkek, a 270 dolláros bonbonok és a 24 órás szobaszervíz első hallásra ellentétben állhat a háddzs szellemiségével, amely az alázatosságra és az egyszerűségre fekteti a hangsúlyt. Az éjszakánként akár 5880 dollárt is kóstáló lakosztályokban megpihenő zarándokok azonban úgy gondolják, hogy ha mindent megtesznek, amit a vallás előír, akkor mindegy, hogy kenyeret esznek vagy homárt, hogy a földön vagy ágyban alszanak - magyarázza Helál. Ennek megfelelően a luxusszállók vendégei is a háddzskor kötelező, lepedőből vagy törülközőből készült fehér lepelben élvezik szállásaik fényűző szolgáltatásait.
   
A szobaméretű gardróbok és a különleges kialakítású fürdőhelyiségek iránti kereslet a mekkai zarándoklat idején már most meghaladja a kínálatot, pedig a világ 1,8 milliárdos muszlim népességének csak egy csekély hányada vesz részt a zarándoklaton, és a turisták száma évente 6,7 százalékkal növekszik. Talán ennek is köszönhető, hogy a szaúdi idegenforgalmi szektor - azon belül is a vallási turizmus - ellenállt a válságnak: a kormány idegenforgalomért és műemlékekért felelős bizottsága 17,6 milliárd dollárra becsüli az idén befolyó jövedelmet, s ez az összeg 2015-re csaknem a kétszeresére emelkedhet.
   
A Business Monitor International jelentése szerint a következő néhány éven belül akár 100 ezer szállodai szobával bővülhet, és meghaladhatja a 300 ezret a szaúd-arábiai kínálat. A jelentés némi túlzással "a szilárd és egyre bővülő" vallási turizmust az infrastrukturális beruházások anyagi forrásaként aposztrofálja.
   
A királyság kormánya mindenesetre nagyon komolyan veszi a turizmusban rejlő lehetőségeket. A szaúdi állam rengeteg pénzt fektet többek között a szent helyek körüli közlekedés fejlesztésébe. A Mekkát és Medinát összekötő, több mint 400 kilométer hosszú vasutat 6 milliárd dollárért építik ki, miközben a medinai légikikötőt 2,4 milliárd dollár értékben bővítik, hogy évi 3 millió utas helyett 12 milliót tudjon kiszolgálni. A Mekka közelében található, Abdul Aziz királyról elnevezett dzsiddai nemzetközi repülőtér kapacitását is növelni fogják: 2012-re már évi 80 millió ember használhatja majd.
   
A hatalmas építkezések teljesen átformálták Mekkát és környékét. Egész hegyeket tüntettek el és házakat romboltak le, hogy helyet csináljanak az óriási felhőkarcolóknak. "Annyi tornyot építenek, amennyit csak tudnak" - mondja Helál. "Régebben itt kis, ódivatú házak álltak, de ahogy Mekkában egyre több a lehetőség, a kínálat igyekszik túllépni a keresletet. A nagynevű hotelláncok ide fektetnek be, mert tudják, hogy itt van üzlet. A zarándokok mindig jönni fognak, a háddzs máshol nem teljesíthető".
   
A marketinges ugyanakkor hozzáteszi, hogy a mekkai fejlesztéseknek nem célja elcsábítani muzulmán nyaralókat a szomszédos arab emírségekbeli Dubajból. "Mekka nem kínál szórakozási lehetőségeket, ide a zarándoklat miatt jönnek az emberek" - mondja. A szaúdi kormány célja inkább az, hogy Mekka az iszlám központja és az ország büszkesége legyen.

 

OLDALTÖRÉS: Milliók gyűltek össze az Arafát-hegynél a zarándoklat kezdetén


Milliók gyűltek össze az Arafát-hegynél a zarándoklat kezdetén


Milliók gyűltek össze az Arafát-hegynél a zarándoklat kezdetén


Milliók gyűltek össze az Arafát-hegynél a zarándoklat kezdetén

Közel 3 millió muzulmán hívő gyűlt össze hétfő reggelre a szaúd-arábiai Arafát-hegy lábánál, hogy a magaslat megmászásával megkezdje az éves nagy zarándoklat egyik kiemelkedő eseményét.

A szaúdi belügyminisztérium jelentése szerint 1,8 millió zarándok érkezett külföldről, ami rekordnak számít. A tömeghez azonban még hozzá adódik a mintegy 200 ezer, a királyságon belülről és más Öböl menti monarchiákból engedéllyel érkező hívő, illetve a több tízezer illegális zarándok.
   
Az Arafát-hegy megmászása a minden egészséges muzulmán számára kötelező mekkai zarándoklat egyik kulcsfontosságú eleme. Az iszlám alapítója, Mohamed próféta ezen hegyen mondta el utolsó prédikációját, több mint tizennégy évszázaddal ezelőtt. A muzulmánok úgy tartják, hogy ezen a napon kinyílik a mennyek kapuja, és isten meghallgatja az imákat és megbocsájtja a bűnöket.
   
A 10 kilométeres út a Mína völgyében kialakított sátorvárosból indul, ahol vasárnap óta gyülekezik és imádkozik a tömeg. A fehér ruhába öltözött zarándokok lassú tempóban kapaszkodnak fel a hegyre, közben azt kántálják: "Labbajka, Alláhumma, labbajk ..." (Itt vagyok isten, válaszolok hívásodra...). A nap közepén a tömeg megáll, hogy a Namera mecsetnél imádkozzon. A mecsetet azon a helyen építették fel, ahol Mohamed is imádkozott, amikor élete végén elzarándokolt az Arafátra, amelyet a muszlimok a kegyelem hegyének is neveznek. A hívők ezután napnyugtáig imádkoznak és kérik isten bocsánatát, az utolsó ítélet napjára való várakozást jelképezve ezzel.
   
Estére a zarándokok el-Muzdalifa völgyébe vándorolnak, hogy ott töltsék az éjszakát. Kedden újra Minában gyűlnek össze, ahol állat-áldozatot mutatnak be, hogy ezzel megemlékezzenek arról, hogy Ábrahám kész volt arra, hogy isten kérésére feláldozza saját fiát. Ezzel a rítussal veszi kezdetét az Al-Adhá vallási ünnep.
   
A szaúdi hatóságok idén sokrétű óvintézkedéseket vezettek be, hogy elkerüljék a korábbi évek hatalmas közlekedési dugóit és megakadályozzák, hogy tömegszerencsétlenség történjen, amire többször is volt már példa a zarándoklat történetében. A rendőrök szigorúbban ellenőrzik, hogy csak zarándokengedéllyel rendelkező hívők vehessenek részt a háddzson, és súlyos pénzbüntetést szabnak ki a törvényszegőkre. A közlekedési káosz enyhítésére idén átadtak egy gyorsvasutat, amely Mínát, az Arafát-hegyet és el-Muzdalifa völgyét köti össze Mekkával.

OLDALTÖRÉS: Megkezdődött a háddzs, Mínában gyülekeznek a zarándokok

Megkezdődött a háddzs, Mínában gyülekeznek a zarándokok

Megkezdődött a háddzs, Mínában gyülekeznek a zarándokok

Megkezdődött a háddzs, Mínában gyülekeznek a zarándokok

A muzulmánok évenkénti nagy zarándoklatának, a háddzsnak az első napján, vasárnap több százezer muzulmán hívő özönlött a szaúd-arábiai Mekka mellett lévő Mínába.

A zarándoklat idei résztvevőinek számát még nem jelentették be hivatalosan, de több mint kétmillióra lehet számítani. A hatóságok szerint 1,9 millió muzulmán kapott engedélyt a részvételre. Előre közölték, hogy megbüntetnek mindenkit, akit azon kapnak, hogy engedély nélkül vesz rész a rítusokon. Az a sofőr, aki illegális látogatót szállít az autójában, minden ilyen utasért 2700 dollárnak megfelelő büntetést köteles fizetni. A várt résztvevői létszám arra utal, hogy mindenképpen lesznek olyanok, akiknek sikerül engedély nélkül bejutniuk a szent helyekre.
   
A zarándokok vasárnap gyalog, tömegközlekedési eszközzel vagy személygépkocsival indultak el Mekkából a három kilométerre lévő Mínába. A közlekedési dugóknak és az olyan szerencsétlenségnek az elkerülésére, amelyre már volt példa a háddzson, hogy a zarándokok agyontaposták egymást, a szaúdi hatóságok elhatározták, hogy gyorsvasúttal szállítják az emberek egy részét. A kínai gyártmányú helyi érdekű vasút az idén készült el.
   
Az al-Kaida terrorhálózat jemeni központú arab-félszigeti szárnya tagadta vasárnap, hogy merényletet tervezne a zarándoklat ellen vagy annak idején bárhol Szaúd-Arábiában. A szaúdi belügyminiszter ugyanis a héten azt mondta: a hatóságok készenlétben állnak a zarándoklat elleni esetleges terrortámadás kivédésére. Najef bin Abdel-Aziz herceg nem tett említést semmiféle konkrét fenyegetésről, illetve titkosszolgálati jelentésről. Az al-Kaida azonban nemrég nyíltan megüzente Rijádnak, hogy a szaúdi királyi család hatalmának megdöntésére készül.
   
"Elítélünk minden olyan bűncselekményt, amely zarándokok ellen irányul. A háddzs az iszlám egyik tartóoszlopa, és tartózkodunk attól, hogy muzulmánok vérét ontsuk. Mekka szentebb minden más helynél" - közölte az al-Kaida arab-félszigeti szárnya egy iszlamista honlapon.

OLDALTÖRÉS: Egyre költségesebb a mekkai zarándoklat


Egyre költségesebb a mekkai zarándoklat


Egyre költségesebb a mekkai zarándoklat


Egyre költségesebb a mekkai zarándoklat

A hívek számára évről-évre drágább a nagy muzulmán zarándoklaton, a háddzson való részvétel. A szállások terén a keresletnél mindig alacsonyabb a kínálat, a lakások zsúfoltak, így a költségek folyamatosan emelkednek.

Utazási irodák adatai szerint évente 3 és 5 százalék közötti mértékben növekednek az árak, idén pedig egyes szolgáltatások esetében a 15 százalékot is elérte az emelkedés. Mekkában és Medinában az egekbe szöktek a szállásköltségek, és nagyon megdrágultak az élelmiszerek is.
   
Bár a zarándoklat hagyomány szerinti rítusait öt nap alatt - idén november 14. és 18. között - elvégzik, a zarándokok többsége legalább két hetet, egyesek pedig akár két hónapot is eltöltenek a Szaúd-Arábia nyugati részén fekvő Mekkában és Medinában, az iszlám vallás első számú szent helyein.
   
A zarándoklat több ezer dollárba kerülhet, de azokban az országokban, ahol a muzulmán népesség lélekszáma jelentős, kormányzati szervezetek államilag támogatott utazásokat szerveznek.
   
Az Indiából érkezett 175 ezer zarándok mintegy 80 százaléka fejenként mindössze 2700 dollárt fizetett egy 45 napos látogatásért, miközben az utazási irodák által szervezett utak 6770 dollárba kerültek.
   
Indonéziából idén 220 ezer hívő utazott el a mekkai zarándoklatra. Az államilag támogatott utak 3200 dollárba kerülnek, ami fedezi a repülőjegyet, a szállást és az étkezést. A kormány ehhez az összeghez személyenként 670 dollárral járult hozzá.
   
Pakisztánban egy 40 napos, államilag szubvencionált utazás ára a tavalyihoz képest 16 százalékkal 2800 dollárra drágult. A zarándokok fele, 80 ezer ember vehette igénybe ezt a lehetőséget, a többieknek azonban 4100 dollárt kellett előteremteniük.
   
Bangladesben az állami támogatással igénybe vett zarándoklatok ára 3238 dollárt kóstált az idén, de a 94 ezer zarándokból csak kevesebb mint hétezren részesültek abban a kiváltságban, hogy olcsóbban utazhattak.
   
A fogadó ország, Szaúd-Arábia lakosai sincsenek irigylésre méltó helyzetben, ugyanis számukra a zarándoklat 20 százalékkal drágult. A legalacsonyabb árért, 500 dollárért öt napot tölthetnek el egy táborban, és csak alapellátást - csirke és rizs - kapnak. Kétezer dollárért már egy kis apartman és svédasztalos ellátás jár. Minél közelebb vesz ki valaki szállást a mekkai nagymecsethez, annál többet fizet. A környező luxusszállodákban a legolcsóbb szobáért is minimum ezer dollárt kell fizetni éjszakánként.
   
A háddzs a muzulmán év tizenkettedik hónapjában tett mekkai zarándoklat. Élete folyamán legalább egyszer minden felnőtt muszlimnak el kell végeznie a háddzsot, ha egészségi állapota és anyagi helyzete lehetővé teszi az utazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!