Külföldi

2011.08.04. 13:08

A British Library klasszikusokat ajánl e-könyvként iPadre

Frankenstein, Twist Olivér és Robinson Crusoe kalandjait iPaden is olvashatják a könyvek szerelmesei, ugyanis a British Library 45 ezer történelmi és antikvár kötetet tesz hozzáférhetővé e-könyv formában egy új alkalmazással.

Vas Népe

A könyvtár 19. századi történelmi alkalmazását a Bibliolabs szoftver médiacéggel közösen fejlesztette ki. Az Apple iPad táblagépek tulajdonosai klasszikus irodalmi művek széles választékához juthatnak hozzá. Köztük nemcsak Mary Shelley, Charles Dickens vagy Daniel Defoe regényeit olvashatják, hanem már-már feledésbe ment munkákat is: a viktoriánus útleírásoktól költeményeken át tudományos szövegekig sok mindent.

Az e-könyvek az ódon művek illúzióját is próbálják visszaadni: a szövegek és oldalak színe, formálása megegyezik az eredeti nyomtatott kiadáséval és természetesen szerepelnek benne a korabeli illusztrációk is.

Az alkalmazás júniusi tesztje szenzációsan sikerült - hangoztatta Samantha Tillett, a British Library termékfejlesztési igazgatója.

"Úgy tűnik, az embereket a világ minden táján tényleg érdeklik ezek a művek, amelyek a 19. századi élet minden aspektusába bepillantást engednek" - mondta Tillett.

A gyűjteményt az év végéig hatvanezer darabosra akarják bővíteni, ebben a kollekcióban már a 16., 17. és 18. századi művek, valamint francia, spanyol, norvég, portugál és holland könyvek is lapozhatók lesznek digitalizált formában.

Az alkalmazás havi 1,99 fontos, illetve az amerikaiak és más országbeli felhasználók számára 2,99 dolláros (600 forint körüli) előfizetési díjért vehető igénybe.

Az e-könyveket az előfizetők egy internetes "felhőből" választhatják ki és állíthatják saját könyvespolcukra az offline olvasáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!