Külföldi

2009.09.29. 13:20

A buborék szállítja a pezsgő aromáját

Washington - Francia kutatók a pezsgőben lévő vegyületeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy néhány, az aromához alapvetően fontos molekulát az apró buborékok ejtenek csapdába, és feldúsítva szállítják orrunkba.

MTI

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában kedden jelent meg Gerard Liger-Belair és kollégái tanulmánya, amelyben nagy felbontású tömegspektrométerrel végzett vizsgálataikról számolnak be.

A francia Reims Champagne-Ardenne egyetemén a pezsgőkben és pezsgőborokban, valamint a buborékaikból képződött párában lévő vegyületeket elemezték. A tanulmány leírja, miként kerülnek át a pezsgő aromáját adó anyagok a buborékokba.

A különleges, gyümölcsös aromát biztosító molekulák átlépnek a pezsgő folyadékfázisából a buborék gázfázisába, majd ott feldúsulva jutnak fel az ital felszínére, ahol a buborék szétpattan, és kiengedi az aromaanyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!