Külföldi

2009.09.07. 16:21

Félmillió euróból restauráltak egy ötszáz éves ruhát

Drezda - A XVI. századból származó hercegi díszruhát restauráltak Németországban: az 1521 és 1553 között élt Móric választófejedelem ruhájának felújítására több mint félmillió eurót költöttek.

MTI

Az egyedülálló ruha hét év alatt nyerte vissza eredeti pompáját, a restaurálás a svájci Abegg Alapítvány ajándéka volt a Drezdai Történeti Múzeumnak. 
    
A sárga-fekete ruhaegyüttest - kabáttal, nadrággal, illetve arany-, ezüst- és selyemszálakkal díszített harisnyával - már a nagyközönség is megcsodálhatja a múzeum 2010. március 15-ig tartó kiállításán. 
    
A ruha a reneszánsz fénykorából fennmaradt legjobb állapotban lévő és legöregebb darab, amely "egyedülálló csoda" - mondta Dirk Syndram, a múzeum igazgatója. A szakember szerint a díszruha kultúrtörténeti és művészi szempontok alapján legalább annyira jelentős, mint a szász koronázási ékszereket bemutató híres drezdai "zöld széfben" (Grünes Gewölbe) őrzött zöld gyémánt. Az Itáliában készített ruha Tiziano, a Mediciek és VII. Henrik angol király stílusának "szemtanúja".
    
A mindössze 164 centiméter magasra nőtt Móric választófejedelemre szabott darab 1540 és 1545 között készülhetett. A ruha több alkalommal esett át restauráláson, túlélte a történelem viharait, 1958-tól pedig raktárban volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!