Kultúra

2009.05.25. 02:28

Gyergyói szín

A köztelevízió Hétmérföld című sorozata határon túli magyarlakta tájakra, településekre kalauzolja el a nézőt szombatonként - és jól teszi.

Ölbei Lívia

És mi az, hogy ismeret? Mit kell , mit illik , és mit hasznos tudni egy-egy városról, faluról, tájegységről? Egy kis hagyomány, egy kis földrajz, egy kis történelem, egy kis gazdaság - egy kis kultúra. Minden az arányokon múlik (tényleg), de azért tényleg jó volna, ha elsősorban nem mint valami egzotikus panoptikumba, különleges múzeumba nézhetnénk be mondjuk egy-egy erdélyi, székelyföldi településre. Két hete főleg Gyergyószentmiklós környékének természeti szépségeiről volt szó (és sok kép) a Hétmérföldben. Természetesen nem maradhatott ki Gyergyószárhegy és gyönyörűséges, ráadásul különleges reneszánsz kastélya sem; bár már akkor gyanús volt, hogy egy árva mondat nem sok, annyi se hangzott el arról, hogy nyaranta szabadtéri színházi előadásokat rendeznek a kastélyudvaron. (Remélhetőleg így lesz ez az idén is.) Legutóbb az önmagánál sokkal nagyobb kisváros, Gyergyószentmiklós került sorra, a nevezetességeivel (hagyományőrzőivel, művészeti csoportjaival stb.) együtt. Amelyek közül valahogy kimaradt a Figura Stúdió Színház, Románia egyetlen, deklaráltan kísérleti hivatásos színháza. Mi lehet itt a koncepció ? Talán valami olyasmi, hogy a Figurát egyébként is jól ismerhetik azok, akik érdeklődnek a színház iránt, hiszen a társulat szerencsére rendszeresen megfordul Magyarországon? (Többször játszottak például Szombathelyen is.) A fene tudja. Mindenesetre Gyergyószentmiklós kulturális védjegye ma mindenképpen kicsi, de nagyon erős színháza. (Ahogy Gyergyószárhegyé meg - a magyar reneszánsz jegyeit viselő kastélyon túl - mondjuk a ma már Európa-szerte ismert és elismert, innen származó író, Bartis Attila.)

És ha valaki esetleg úgy dönt, hogy nyáron ellátogat arra a vidékre, lehet, hogy szívesen igazítaná az utazását a Figura Stúdió szárhegyi szériájához. De az is lehet, hogy a Hétmérföld még egy adást szentel Gyergyószentmiklósnak, és akkor kiegyenesedik a világ gyémánttengelye. Nem csak versre: jó színházra is azért van szükség, hogy az a tengely el ne görbüljön végképp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!