Kultúra

2009.05.14. 02:28

Quadrille Európai Táncfesztivál pénteken délben a Fő téren

Szombathely - Idén is megrendezik a Quadrille Táncfesztivált a Fő téren (eső esetén a sportházban) május 15-én, pénteken.

Győrffy Árpád

A Quadrille Táncfesztivál ötletgazdája és jogtulajdonosa a Szlovéniai Táncegyesület (Maribor). Az ő kezdeményezésükre indult, a fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére építő rendezvény, mely a Guinness-rekord nyilvántartások alapján a legnagyobb az egy időben elő-adott szinkrontánc kategóriában. A tánc az e napokban érettségizőknek szól. Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négytételes francia négyes táncot Johann Strauss A denevér című művének zenéjére. A tánc igen látványos; a színes pólókat viselő diákok, színes esernyőkkel a kezükben táncolják a francia négyest.

2005-ben, első alkalommal huszonhét közép- és kelet-európai városban 17 060 táncossal zajlott a Quadrille Táncfesztivál. Magyarországot Szombathely képviselte 420 középiskolással. 2006-ban Szombathelyen 368 diák táncolt egy időben a többi európai fiatallal. A 2006-os eredmény hivatalos Guinness-rekord lett. 2007-ben a megújult Fő téren 300, 2008-ban 372 középiskolás táncolt egy időben a többi csatlakozott város diákjaival. Tavaly 26 528 diák részvételével döntöttek újra Guiness-rekordot az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!