Kultúra

2009.06.10. 02:29

Ötvenéves a szombathelyi Erkel Kórus

Szombathely - Ötvenéves a szombathelyi Erkel Kórus. A jubileumi évben Múltidéző klubdélutánokat tartanak, ahol évtizedenként idézik fel a kórus fél évszázadát. Év végén: ünnepi koncert.

Balla Emőke

A vegyeskar 1959 nyarán már Zenebarátok Kórusa néven mutatkozott be egy Haydn emlékhangversenyen - amit a Vas Népe hírlapírója is nagyon dicsért; örömmel szólva arról, hogy van a városunkban olyan kórus, mely képes az Évszakok kartételeinek zeneileg igényes megszólaltatására . Pár nap múlva a zenebarátok közgyűlést tartottak, és a kórus hivatalosan is létrejött. Fenntartója a zeneiskola volt, karnagya: Schmidt Mihály. A vegyeskart 1960. szeptember 1-én Vas Megye Tanácsa a saját kórusává nyilvánította, és a nevét Erkel Kórusra változtatta a zeneszerző születésének 150. évfordulója tiszteletére.

Az Erkel Kórus lassan-lassan beszivárgott a város kulturális közéletébe, a rendezvények állandó szereplője lett. Az 1963-as esztendő rendkívüli feladatokat hozott. Ekkor volt az első rádiószereplés, és az Isis-szentély átadásakor közreműködhettek Mozart A varázsfuvola című operájának előadásában. A kórus 1966-ban nyert arany minősítést, majd újabb rádiófelvétel következett. Közben kinevelte a kórus tehetséges, fiatal karnagyát, Goda Imrét, aki 1967-ben átvette a kórus vezetését.

- Nem voltam karnagy, csak Miska bácsi másodkarmestere voltam - emlékezett vissza Goda Imre a múltidéző találkozón. - Magánéleti nehézségeim közepette menedékem volt a zene, otthonom lett a kórus. Miska bácsi azt gondolta, hogy fesztiválkórust alakít, és a fiatal lányokkal való próbákat rám bízta. És volt még egy feladatom: Miska bácsi nem vezényelt mozgalmi dalokat, azokat nekem kellett dirigálni.

A Bercsényi iskolában rendezett klubdélutánon régi kórustagok is megjelentek - köztük Boros Miklósné, Kiss Lászlóné, Kiss László, Kiss Miklós - akik régi klassz élményeikről meséltek, az éneklés öröme mellett mindig kiemelve a társas együttlét lehetőségét is. Nem véletlen, hogy sok barátság és több házasság is született kóruson belül. A társ, a barát, a család közti átmenet a kórus - fogalmazták meg.

Schmidt Mihályt mindenki nagyon kedvelte, és tisztelte rendkívüli munkabírásáért. Mikor 1966-ban nyugdíjba ment, hat ember vette át azt a munkát, amit ő egyedül végzett. Legendássá lettek a késő estébe nyúló diskurzusok Miska bácsi lakásán: Megesett, hogy úgy elbeszélgettünk, hogy leégett a csülök, jöttek a tűzoltók...

A Bercsényi iskola aulájában rendezett találkozóra a résztvevők dokumentumokat is hoztak: fotókat, filmeket, albumokat, koncertfelvételeket. Goda Imre 1979-es Vasi Szemlében publikált cikke is előkerült: az Erkel Kórus 20 éves fennállása alkalmából írt köszöntő és visszatekintő sorokat. Ebből kiderül: A kórusnak a megújulás törvénye szabott új utat...

Tibold Iván karnagy méltó, szép otthont adott a kórusnak az új zeneiskolában. Őt követte Deáky István..., igaz, tisztogató munkája nyomán a kórus létezése is kérdésessé vált... Végül a kórus 1971-ben beolvadt az ugyancsak megcsappant megyei KISZ Központi Vegyeskarba. Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy a kórus ezen a ponton megszűnt létezni, a krónikaíró így folytatja: (A kórus) továbbélése mégis ott nyer jogfolytonosságot, hogy a megszűnt kar helyébe lépett az új együttes, nem csupán nevének továbbvitelével, de a város zeneéletében betöltött funkcióinak átvállalásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!