Kultúra

2009.06.17. 02:27

Puskin és Gogol él: konferencia a SEK-en

Szombathely - Két orosz klasszikus, a 210 éve született Puskin és a 200 éve született Gogol tiszteletére rendez nyilvános konferenciát a SEK Szláv Filológiai Intézete június 19-én.

Ölbei Lívia

Sosem kellett bizonygatni, hogy a 19. századi orosz irodalom nagyjai milyen erős hatást gyakoroltak a magyar irodalomra. Annak pedig, hogy az orosz klasszikusok máig részesei az eleven hagyománynak, jelzi akár az a kicsi momentum, hogy az idei Szép versek-antológiába beválogatott három Kántor Péter-versből kettő éppen Puskinnal folytat élő párbeszédet (Puskin és Puskin - A kapitány lánya margójára, Puskin meséje a madarakról).

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szláv Filológiai Intézetében (Berzsenyi tér 2.) pénteken megrendezendő nemzetközi Puskin- és Gogol-konferencián jeles orosz és magyar előadók - szakterületük magasan jegyzett művelői - szólalnak meg; nemcsak az irodalomtudomány, hanem a nyelvészet, a műfordítás, a kultorológia eredményei felől közelítve meg Puskin és Gogol munkásságát. A nyilvános (orosz, illetve magyar nyelven zajló) konferenciát pénteken délelőtt 10 órakor prof. dr. Gadányi Károly, az NYME SEK elnök-rektorhelyettese nyitja meg, a plenáris ülésen elsőként Kovács Árpád professzor (ELTE, Károli Gáspár Egyetem) tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!