Kultúra

2009.07.15. 02:28

Lenin, a Pelikán és a négy műkő harcos

Szombathely - Állítólag nem mindegy, hogy szoborpark vagy szobormúzeum, végeredményben azonban a műpártolás egy speciális formáját akarja megvalósítani Hesztera Aladár.

Merklin Tímea

Ahonnan a Puskin-szobor most visszakerült a talapzatára, a városgazdálkodás raktárában, porosodik még néhány szobor: Lenin, a Pelikán park letört fejű madara és a négy harcos az egykori csendőrpalota (ma: rendőrkapitányság) homlokzatáról. Ezeket is szeretné kiállítani a lassan-lassan szerveződő szabadtéri szoborparkban Hesztera Aladár, a Szépítő Egyesület elnöke. A szombathelyi vezetés kulturális bizottsága pozitívan áll a kérdéshez, a városfejlesztés még nem adta áldását.

- A házunk mögötti terület, ami a restaurátorműhelyemhez, vagyis a Janus Műtárgy-klinikához átvezet, a Kőszegi utca 44-hez tartozik, vagyis egy önkormányzati ingatlan része - mondja Hesztera Aladár.

- Gondoltam, hogy a használatért cserébe, létrehozok a városnak egy ingyenesen látogatható szabadtéri szobormúzeumot, ahol bemutatom a raktáron porosodó műtárgyakat is. Ez egy védett, fallal körülvett terület, ami nemcsak a kommunizmus relikviáit fogadná be. Nem kifejezetten a szocialista realizmus emlékhelye volna, hanem a Szombathely múltjából levetett tárgyak gyűjteménye. Feliratokat készítenék hozzájuk, vízhatlan háttérposztereken pedig be lehetne mutatni a szobrok eredeti elhelyezkedését is.

A parkban már elfoglalta helyét egy minimalista orvos-ábrázolás, amely szobor a Johannita szeretetotthon előtt állt. De Hesztera Aladár szerint idekerülhetne a városgazdálkodás raktárában parkoló biga is, vagy az a kancsóból vizet töltő márvány nőalak, aminek eredetije a kórház régi főépületében van. A mívesen faragott hölgy tizenöt évig feküdt ugyanazon a görgős kocsin a Savaria Múzeum alagsorában. Jöhetne a Bajcsy-Zsilinszky-emléktábla, a Táncoló úttörők sztélé, ami a Paragvári utcai iskola modern toldatának hátsó bejáratánál a tetőpillérre volt rácsavarva. Az üvegkerámia mozaik már hurkásodott, hullámosodott, amikor lefejtették, jelenleg az iskola kazánházában van. Síkban kiterítve szemet gyönyörködtető szocreál mű lehetne itt a parkban. Stílusban illene mellé a négy műkő harcos. Ezek 2,5 méteres alálátásra voltak tervezve, a csendőrpalota homlokzatáról aztán kikerültek a Csónakázótóhoz, ahol minden gyerek velük karatézott. Erősen leromlott állapotba kerültek. Helyreállítás után vissza akarták tenni, de megfúrtam, tegyenek másolatokat oda, ha annyira akarnak, de ezeket ki kell állítani. Én azt vállaltam, hogy mindent, ami idekerül, 20 évig kiállítom, megőrzöm, és magam fölé rendelem a mindenkori önkormányzatot, mondják meg, melyik az a köztéri szobor, ami már nem kell, de olyan, amit nem dobunk ki. Így jöhet ide a fej nélküli pelikán a parkból, ami nem katolikus jelkép, amelyik a fiókáit önmagából táplálja, hanem egy igazi madár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!