Kultúra

2009.09.01. 02:29

Felújítás és megújulás előtt az Agora-Savaria Mozi

Szombathely - Külső és belső megújulás előtt áll az Agora-Savaria mozi. Külseje érdekében tegnap tartottak terepbejárást. A technika megújításának körülményei még kérdésesek, de a digitalizálás elkerülhetetlen.

Merklin Tímea

A külső felújításra pályázó kivitelezők számára hirdettek terepbejárást tegnap délelőttre. Ajánlataikat szeptember 17-én bontja majd fel az épülettulajdonos szombathelyi önkormányzat. A felújítás az Integrált Városfejlesztő Stratégia része.

Az üzemeltető az Agora Kulturális és Turisztikai Központon belül az ágazatvezető, Mayer Rudolf, aki a mozizás mai helyzetéről elmondta: a tavalyi 40 ezres látogatószámot az idei 21 százalékkal haladja meg.

- A nézőszám természetesen filmfüggő. Idén sikerült premierben vetíteni a magyar közönségfilmeket. Ilyen volt a Valami Amerika 2., a Made in Hungária, az Álom.net, illetve legutóbb az amerikai sikerfilm, a Harry Potter 6. is premierben ment. Vannak olyan művészfilmek is, amik sokaknak tetszenek, megjelent az értelmiség is az Eszter hagyatéka és a Felolvasó című filmeken (amit most negyedszer hozunk vissza, és még mindig telt házat vonz), de népszerű film volt az Isten hozott az Isten háta mögött is - tájékoztatott Mayer Rudolf. A jövőről szólva az egri filmes konferenciát idézte, ahol elhangzott: gyorsabb a digitalizáció folyamata a világon, mint gondolták. Vannak olyan projektorgyártók, akik nem győzik a megrendeléseket teljesíteni.

- Elkerülhetetlen a digitális mozi. Megváltoztatja a jövőt, mert ha premierben vetítenek a hagyományos mozik is mindent, már nem lesz számukra konkurencia a multi-plex. Vannak már olyan filmek, amelyeket csak digitális formában adnak ki. Egy-egy kópia létrehozása 600-800 ezer forint, ezeket a költségeket már nem bírják a mozik. A digitalizálás egyszeri nagy beruházással jóval olcsóbbá teszi a mozizást. Ez egyben a 35 milliméteres film halálát is jelenti majd. A hagyományos mozik közül csak a szegedi van felszerelve digitális technikával. Ők azonban már ott tartanak, hogy szinkronban adják a New York-i Metropolitan operaelőadásait: élőben láthatók a szegedi Belvárosi moziban, amelynek őszi évadra szóló operabérletei (három előadás kilencezer forint) már mind elfogytak az árusítás július eleji kezdete óta. De nemcsak operaelőadásokat, hanem például sportmérkőzéseket is lehet ugyanígy élőben vetíteni. A mozik közül amelyik talpon akar maradni, annak át kell térni digitális technikára. Ennek költsége 30-50 millió forint között van egy terem esetén.

És hogy hogyan lehet ezt Szombathelyen előteremteni? Egyelőre kétféle elképzelés alakult ki. Egyrészt bíznak abban, hogy mint az e-cinema rendszer kiépítésénél, lesz erre is központi pályázat. Másrészt a technika megújítása olyan üzleti konstrukcióban is elgondolható, hogy például a beruházás mögé áll egy bank, amely megcsapolja majd a megnövekedett bevételt, amelynek meghatározott százalékából havonta lehet törleszteni a kölcsönt. A digitális technika háromdimenziós mozit is jelent, és a nézőszám növekedését hozta szerte a világon, ahol eddig megcsinálták.

Ezek az álmok. A közeljövő valósága pedig az, hogy a Savaria mozi idén is csatlakozik az országos Moziünnephez, amelyet nálunk szeptember 17-20. között rendeznek. Ilyenkor lényegesen olcsóbban (500 forintért) lehet jegyhez jutni, és azok is eljönnek, akik máskor nem, vagy már évek óta egyáltalán nem is voltak moziban. Minden moziünnepes napnak lesz egy fő attrakciója. 17-én, csütörtökön Szarvas József lesz a vendég. Vetítik egy korábbi filmjét, a Fegyencek szabadságon-t, majd egy mait, a Papírkutyák-at, a kettő közötti közönségtalálkozón lehet beszélgetni a színésszel, akinek második otthona Viszák. Aznap megy majd KOR-film produkcióban a Rocco Turi-film is. 18-án, pénteken Fonyó Gergely (a Made in Hungária rendezője is) egy korábbi, Cseh Tamásról készített filmjét mutatják be a nemrég 66 évesen elhunyt dalnok tiszteletére. Aznap lesz a Szombathelyes című felolvasóest, ahova középiskolás diákok hozzák el saját verseiket. 19-én, szombaton a Kisvakond és barátai című filmhez kapcsolódóan kézműves-foglalkozást is rendeznek. 20-án, vasárnap az elmúlt év legnézettebb magyar és külföldi filmjeit vetítik. Lesz a Made in Hungária, a Valami Amerika 2., a Mamma Mia, a Kung Fu Panda és a Madagaszkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!