Kultúra

2009.10.31. 13:33

Major, kultúrpop, és a szerethető stíluszavar

A szombathelyi szálakkal is bíró Major zenekar nemrég városunkban járt, hangulatos koncertet adva a Cinema Café közönségének. Idén nyáron vették fel "Mágnes" című lemezüket a törökbálinti P-stúdióban, nemsokára hallhatjuk is őket a "nagyon lila rádióban". Ferencz Zoltán Zénóval, a zenekar énekesével beszélgettünk.

Bonyhádi Zoltán

A Major megszületése sem volt minden napi, akár a dalaik: az egykoron óvodás - műsorokkal turnézó N-Self (Sáreczky Norbert, a világ 153625.-ik legjobb gitárosa) és Gúzó Truppen báró (Balogh Róbert Gyula, basszusgitár), megelégelve a műfajt és környezetük korlátait, nyakukba vették a világot és meg sem álltak a Balatonig, ahol egy jó ötletnek tűnő fellángolás eredményeként  halászattal foglalkozó közeli barátjuk kínált számukra kellően más jellegű életet. A néhány hétig tartó halászat nem lett ugyan életcéljuk,  de egy arany "torkot", és egy remek dobost, azért halásztak maguknak.

Gúzó Truppen állítása szerint éppen az ábrahámhegyi strandon temették a hazai popkultúrát, amikor a hangosbemondóból egy feltűnően vonzó hang Máté Péter dalokat adott elő egy szál magában (meg néha szavalt, Latinovits hangján). A hang Ferencz Zoltán Zénóé (ének) volt, aki azzal az idegölő kedvteléssel hasított akkoriban, hogy kicselezve a személyzetet, belopódzott a  hangosbemondó helyiségébe, s azt magára zárva, szórakoztatta a strand közönségét...

Ugyanitt figyeltek fel egy másik furcsa figurára, aki az egyik büfében egész nyáron keresztül ordította azt hogy: "Kész a hekk!" Ő volt a szintén helyi hagyományokkal bíró Stenkes Kapitány (Horváth Sándor), mint később kiderült Zénó jó barátja és nem utolsó sorban dobos.

A tekintetek felragyogtak, és aznap este, a négy bolyongó világfi, minden különösebb előjáték nélkül gyorsan megalakította az ős-Majort. Pontosan egy évvel később semmivel sem alávalóbb körülmények között csatlakozott hozzájuk F.ZS. (Farkas Zsolt, a világ 153624.-ik legjobb gitárosa). A Siófokra fellépni igyekvő banda, egy kompon köt barátságot a korábban rizstermesztéssel próbálkozó, majd a Balatonra felejteni érkező gitárossal. Hála egy másik "jó ötletnek tűnő" vízibiciklis attrakciónak, N-Self eltöri a kezét, F.Zs. pedig beugrik a pótolhatatlannak tűnő posztra. Valahogy így kezdődött... (Major Zenekar)

Hogyan mutatnád be a zenekart? Hogy definiálnád a stílusotokat?

A legendásan nem egyszerű társaságra, egyszer valamelyik ős pop-guru akasztotta még rá a "kultúrpop" jelzőt. Nem jelent ez mást, mint hogy ez a zene alkalmatlan lesz konzum háttérzenei prüntyögésnek, erre kérem figyelni kell, megérteni és együtt lélegezni vele... Alapvetően gitárpopról beszélünk. Arról a zenéről, ami szeret téged!

Nem átlagos tingli-tanglit játszotok, de mégis könnyen befogadható...

A dalszövegek a mindennapokból merített lélek-felemelkedésről szólnak. Azokat mindenki már az első hallásra összetéveszthetetlenül ismerni és szeretni fogja.

Nemsokára lemezzel rukkoltok elő, videó is készülőben van hozzá?

A lemezünk a jövő hónapban fog megjelenni, a videó klip és a lemezhez tartozó sajtó megjelenések természetesen ezzel egy idejűleg illetve folyamatosan fognak napvilágra kerülni. Amúgy a lemezt az egykori  "mesélő falú"  Hungaroton stúdióban, a szintúgy mesélni tudó hangmérnökkel, Küronya Miklóssal rögzítettük.

Hol léptek fel a leggyakrabban?

Mivel most lemezkiadás és megjelenés előtt állunk nem nagyon vállalunk fellépést. A közeljövőben már csak a megjelenés után fogunk fellépni, de azt megígérhetem jövünk még Szombathelyre, remélhetőleg minél gyakrabban. Az itteni koncerteknek, mivel a zenekar egyik fele ide kötődik, mindig van valami bája. Ez most is tetten érhető volt.

Mik a közelebbi, illetve távolabbi terveitek?

A közeli és távoli tervek természetesen a lemezhez kapcsolódó dolgok összességét jelenti. Nemsokára indul az új honlap a www.majorzenekar.hu címen és már a közeljövőben hallható lesz a zenekar az MR2-n. Tudod, a Major egy szeretnivaló stíluszavar az CD-játszótitokba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!