Kultúra

2009.10.23. 13:40

Varázslattal teli világ a galériában

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky szobrászművész munkáiból nyílt tárlat csütörtökön a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában. A kiállítás varázslattal teli világba invitálja a látogatót.

Bajdó Bettina

A szín és forma elnevezésű kiállításon elsőként Soós István igazgató köszöntötte a megjelenteket, s felkérte Bebes István polgármestert, hogy nyissa meg a tárlatot. A polgármester elmondta, hogy a város az elmúlt években nagy érdeklődéssel fordult a képzőművészet felé, számtalan kiállítást szemlélhettek meg az itt élők. Ezenkívül Körmend ad helyet a szobrász szimpóziumnak is, melynek megálmodója Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, akinek alkotásaiban - a polgármester szerint - mindenki talál valamit, ami lelkében érzelmeket szabadít fel. A polgármester után Pápes Éva művészeti író elemezte a szobrokat.


- Elisabeth mindig valami újjal lep meg bennünket, most a nézőket egy varázskertbe invitálja - kezdte beszédét az író. - Szobraiban nőies és férfias formákat jelenített meg, megkülönböztetni az alkotásokat a színek és a formák alapján lehet. A szobrokat a sokféleség, a meseszerűség teszi igazán széppé, belőlük bölcsesség és áhítat árad. A falakon a művésznő képei kaptak helyet, melyek nem sík formában készültek, hanem életre kelnek, kidomborodnak a keretből. Az alkotó ugyanis textilt, csavarokat és fadarabokat használt fel az elkészítésükhöz.

Az író hozzátette: a kiállításon a szemlélődő úgy érezheti magát, mintha mesevilágban járna, s a királyfik és a királyleányok mind kővé változtak volna. Az alvó szobrok pedig arra várnak, hogy a fiatalok megszabadítsák őket. Ez kétféleképpen lehetséges: férfias úton, amikor próbákat kell kiállni, vagy nőies módszerrel, amikor a hősnő érintéssel, csókkal, simogatással éleszti fel a követ. Pápes Éva arra szólította fel a jelenlévőket, hogy induljanak el a királyi úton, s keltsék életre a szunnyadó köveket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!