Kultúra

2010.01.22. 07:29

Két trombitás nem fújhat egyszerre három hangszert

Ennél jobban már nem lehet spórolni - nyilatkozott Mérei Tamás 2009 tavaszán frissen kinevezett igazgatóként, mikor a zenekar helyzetéről kérdeztem. Milyen lesz a zenekar 2010-es éve? - kérdeztük most.

Peltzer Géza

- A helyi fenntartóinktól kapott támogatásunk 25 százalékkal csökkent, elbocsátásokra is kényszerültünk tavaly - kezdi az igazgató.

- Egy szimfonikus zenekar fenntartása két ok miatt egy bizonyos létszám alá semmiképpen nem csökkenthető. Az egyik ok a Művészeti Törvény, a másik, hogy a repertoár darabjait több száz éve megírták. Nem lehet ugyanis arra kérni két trombitást, hogy három hangszerbe fújjanak bele egyszerre, mert ugyan a zeneszerző alapvetően három játékost írt elő, mi anyagilag ezt nem engedhetjük meg magunknak. A központi, állami támogatás elosztására vonatkozó törvény pedig nem csak a Savaria Szimfonikus Zenekarra vonatkozik, hanem az összes magyarországi szimfonikus zenekarra, ezért a rendelkezésre álló keret összehasonlító adatok alapján dől el. Sajnos az ország leghátrányosabb helyzetű zenekara vagyunk szinte minden szempontból. Ugyanis nálunk a legkisebb a helyi támogatás, mi vagyunk a legkisebb létszámmal működő első osztályú szimfonikus zenekar, s tavaly csak nálunk volt leépítés, valamint a fizető nézőszám elérésében a Bartók Terem és Szombathely város nagysága - mint a legkisebb szimfonikus zenekarral rendelkező vidéki város - is leghátulra sorol bennünket.

A zenekar tavaly még el tudta érni a minisztériumnál, hogy a túlélést biztosító szintig megadják az anyagi hozzájárulást, az idén, a törvény teljes hatályba lépésével ez már a jóindulaton fog múlni.

Legalább a 2008-as támogatás szintjén lehet túlélni az idei évet. Az infláción kívül a közüzemi díjak is jelentősen emelkedtek, de a saját bevételeik növeléséből ezek kompenzálását vállalni tudják.

- Érdekességként hadd említsem meg, hogy habár a saját bevételeinket tavaly 16 millió forinttal teljesítettük túl a tervezetthez képest, mégis 3,5 millió forintos hiánnyal kellett zárnunk az évet. Ez is jelzi a tervezett költségvetés és a való világ közti különbséget. Azóta - hála egy támogató banknak és egy osztrák fellépésnek - egyenesbe jöttünk. Természetesen egy világgazdasági válságban teljes joggal merül fel a kötelező és az önként vállalt feladatok teljesítése egy önkormányzat részéről. Vas megye és Szombathely város önkormányzata a legnehezebb helyzetben is kiálltak a zenekar mellett. Mindent megtesznek azért, hogy az immáron 150 éves szombathelyi szimfonikus zenélés mint kiemelkedő fontosságú érték elkötelezett támogatóiként biztosítsák létünket 2010-ben is. Így nem kell megválnunk újabb zenésztől, és az állami támogatást meghatározó kuratóriumi döntésig a tavalyi összeggel gazdálkodhatunk - mondja Mérei Tamás.

- A zenekar tavaly számos szokatlan koncerttel, újdonsággal, újítással lepte meg a zenekedvelőket. Ezek pozitív fogadtatása nap mint nap erőt adott a hétköznapi, forintos gondjainkkal való küzdésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!