Kultúra

2010.02.11. 13:30

1987, spangli, szerelem, panda: Kalandpark - filmajánló

Egy egyszerű történet, a fialalok bonyolult életével, egy anyagilag nehéz helyzetben lévő vidámparkban, spanglival, alkohollal, szerelemmel, barátokkal, a nagyseggű pandával s Velvet Undergrounddal.

MTI

Van az a jelenség, amikor egy film előzetesét megnézve leküzdhetetlen vágyunk támad megnézni a filmet, majd miután beültünk a moziba szembesülünk azzal, hogy az előzetesben ellőttek minden poént/akciót s a film nem sokat ér. A Kalandpark (Adventureland) esetében is csalóka az előzetes, hiszen azt megnézve egy tini-vígjátékra gondolna az ember, pedig ez a film nem az. Ez egy nagyon jó hangulatú, romantikus, amolyan „nézd meg és közben érezd jól magad” film. 

És jól éreztük magunkat, visszarepülve 23 évvel az időben (a történet 1987-ben játszódik), s bár mi nem abban az amerikai ’87-ben nőttünk fel, mégis visszaköszön a korszak zenén át, illetve sokunk emlékeiben az akkoriban készült filmekben megismert világon keresztül. 

A sztori
James Brennan (Jesse Eisenberg) az érettségi után európai körutazást tervezett, majd utána New York-i, egyetemi tanulmányokat. James-nek nem sikerült elég pénzt összegyűjtenie az útra, s apját is áthelyezik a munkahelyén, így a szülők sem tudnak segíteni anyagilag, ergo Jamesnek nyári munkát kell vállalnia, hogy legyen pénze nemhogy az utazásra, hanem majd az egyetemre. A fiú nem kap állást sehol sem, így jobb híján a Kalandparkban (Adventureland) vállal munkát. Ez nem egy álommunka, viszont a Kalandparkban dolgozó fiatalok megtalálják saját szórakozásukat, iszogatnak, füveznek és szerelmesek lesznek.

Ami nem tetszett
Szerencsére ez a film nagyon jól bánt a felhasznált elemeivel, így negatívumként talán csak az előzetest tudnánk említeni, hiszen az nagyon csalóka volt, sőt, a csalóka nem is jó szó, hiszen konkrétan átvert minket. 

Miért volt jó?
Mert korhű, mert nincsenek benne unalmas percek, mert szerethető a történet, a közeg és a hangulat, mert nem az a vígjáték volt, ami az előzetesben körvonalazódni látszott, mert Krsiten Stewart, Jesse Eisenberg és a többi karakter is tökéletesen hozta a karakterét (még Ryan Reynoldsnak is sikerült a film végére belerázódni szerepébe). A zene is sokat lendít azon, hogy '87-es közegben érezzük magunkat, mindenhol valami ismert, tipikus nyolcvanas zene szól, állandóan ott a nagyseggű panda megnyerhetetlen univerzuma és csak egy (korszaki) baki tűnt fel a filmben.

Összegzés
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ha azt mondom: tetszett a film. Egy egyszerű történet, a fialalok bonyolult életével, egy anyagilag nehéz helyzetben lévő vidámparkban, spanglival, alkohollal, szerelemmel, barátokkal, a nagyseggű pandával s Velvet Undergrounddal. Ajánlott azoknak, akik egy könnyen emészthető, '87-es képi világú, "érezd jól magad" filmet akarnak.

Nézze meg a film (csalóka) előzetesét!

Az ajánlóhoz a filmet a szombathelyi Videocenter DVD kölcsönző bocsátotta rendelkezésünkre.

További filmajánlókat ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!