Kultúra

2010.04.12. 05:49

Karafiáth Orsolya volt a Nádasdy-vár költészetnapi vendége

Karafiáth Orsolya költő, író, médiaszemélyiség volt a vár költészetnapi vendége, akivel Markó Péter beszélgetett. A nagyszámú közönség szellemes, kreatív, őszinte fiatal nővel találkozhatott.

Merklin Tímea

Megtudtuk: Sárvár frusztráló városként élt benne, mert mindig pályázott, hogy eljönne a diákírók és -költők táborába, de sosem hívták meg. Ki gondolta volna akkor, hogy egyszer ő, már mint a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett költő lesz itt vendég a költészet napján?

A kérdésre, hogy van-e egy "generáció" , amely az ő korosztályát jelenti, azt felelte: tényszerűen van, bár nem szereti hangsúlyozni, hogy a 30-as éveiben jár, mégis lehet beszélni egy együtt induló csoportról. Volt az egyetemen egy Sárkányfű című lapjuk, onnan indultak: Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Cserna-Szabó András. Közös példaképeik voltak: Petri György, Parti Nagy Lajos, Kemény István.

- Mondjuk, mozgósítani kezdtük a formákat. De igazából a generációs kérdések sohasem izgattak. Úgy voltam mindig együtt a többiekkel, hogy egyúttal el is különülve. Távol áll tőlem a vátesz szerep, ami az előző generációban még benne volt. Világéletemben magamról írtam. Én nem gondolom, hogy verses szövegekben közéletről kellene megnyilatkoznom. A költészetet elsősorban a zene felől közelítem, nem keverném semmiképpen a politikával. Jambusokban, rímekben, alliterációkban gondolkodom. De nem arról van szó, hogy a verseim nem szólnak semmiről, csak szépen csengenek-bonganak - mondta Karafiáth Orsolya, majd felolvasott a verseiből, köztük a Lidércfény című kedvencet a legújabb, Cigánykártya című kötetéből. Mesélt zenei produkcióiról; a Maffia Klubról mint prózai műről is, és a Fekete Macska című lemezről, amin Tóth Evelin énekel és Másik János harmonikázik. A közönséget az is érdekelte, "milyen a tömegkommunikáció és a költőnő viszonya?" Mire a költőnő úgy nyilatkozott: "Bírom ezt a műfajt, mert szeretem, ha szépen kifestenek és jó fotók készülnek rajtam. Rajtam? Többféle Karafiáth Orsolya van: az egyik komolyabban veszi magát, és könyveket ír, a másik szerepelget, és nem mindig mond értelmes dolgokat. Csöppet se bánom, hogy belevágtam a bulvárba, jó időszak volt, jól fizettek. Szeretem felkelteni a kíváncsiságot, mert egy érdekes személyiségnek gondolom magam. És az is vagyok."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!