Kultúra

2010.05.04. 11:35

Ballada éjjel, újratöltve

Május 7-én 19 órakor kezdődik a Ballada éjjel című est a Meseboltban. Joós Tamás énekel és játszik. A verseket mondja: Jordán Tamás.

Ölbei Lívia

Kedden benéztünk a próbára. "Ha azt mondod, hogy neked mindegy, akkor legyél a jobbomon; úgy szoktam meg Sebővel ", fordul Jordán Tamás Joós Tamáshoz fél egy után néhány perccel, az MMIK 110-es termében. Csak az üres tér, néhány szék, meg a hangszerek: koboz, gitár.

Különös pillanatok ezek, hiszen egy 25 éves történet megismétlődésének, vagy inkább folytatásának lehetünk tanúi: egy Joós Tamás nevű főiskolai hallgató 1985-ben  Kovács László társaságában első helyezést ért el ezzel az erdélyi magyar lírából válogatott esttel a rangos balassagyarmati irodalmi napokon. Aztán a kétezres évek elején volt egy évfordulós "felújítás"; aztán megszakadt a sorozat. Aztán Joós Tamás egyszer csak feltette a kérdést Jordán Tamásnak: volna-e kedve Szilágyi Domokost, Kányádi Sándort, Király Lászlót, Lászlóffy Aladárt, Oláh Istvánt, Hervay Gizellát mondani. Volt.

A szombathelyi  Mediawave pedig jó alkalmat kínált a megvalósításra. Nagyon figyelünk, mégse vesszük észre, mikor öltenek tapintható formát -  ahogy a húsbavágóan eleven Szilágyi Domokos-vers mondja - a szavak. De tapintható formát öltenek. Azonnal létrejön az az áramkör, amelyet a Jordán-vers-közönség hármas mindig létrehoz. Ráadásul olyan, mintha időtlen idők óta együtt játszanának: az egyik Tamás elhallgat, a másik gitárfutamba kezd - vagy énekel.

A bemutató május 7-én 19 órakor kezdődik a Mesebolt Bábszínház kamaratermében (az MMIK-ban). Aztán biztos lesz még sok alkalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!