Kultúra

2010.05.09. 18:40

Mediawave 2010: díjátadó, találkozó, konferencia

Felpörgött a hétvégére a Mediawave: a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Filmbarát Találkozója mellett Film Forum címmel konferenciát tartottak és átadták a fesztivál díjait. Lista és beszámolók az alábbiakban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

MEDIAWAVE 2010 DÍJLISTA

ORSZÁGOS DIÁKZSŰRI DÍJA
Rene Bo Hansen (Svédország/Németország): A sasvadász fia/The Eagle Hunter's Son című nagyjátékfilm

LEGJOBB VÁGÓ DÍJA
Jean-Paul Liilienfeld (Franciaország): A szoknya napja/Skirt Day című film
A film vágója: Aurique Delannoy (Franciaország)

LEGJOBB FÉRFI SZÍNÉSZ DÍJA
Hannu-Pekka Björkman (Finnország) - Burjánzó szerelmek háza/The House of Branching Love című nagyjátékfilmben nyújtott alakításáért

LEGJOBB NŐI SZÍNÉSZ DÍJA
Rifka Lodeizen (Hollandia) - A bőrön is áthatol/Can go through skin című nagyjátékfilmben nyújtott teljesítményéért

LEGJOBB RENDEZÉS DÍJA
Trencsényi Klára (Magyarország) és Vlad Naumescu (Románia): Madarak útján/Birds' Way című dokumentumfilm
A díjat felajánlotta: a Duna Műhely

LEGJOBB KÍSÉRLETI FILM DÍJA
Jörn Staeger (Németország): Út az erdõbe/Journey to the forest című film

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM DÍJA
Francois Alaux, Hervé de Crécy és Ludovic Houplain (Franciaország): Logorama/Logorama című alkotás

LEGJOBB KISJÁTÉKFILM DÍJA
Jonas Matzow Gulbrandsen (Lengyelország): Darek/Darek című film

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM DÍJA
a KPMG által felajánlott „Felelős Társadalomért” díj
Fabian Daub és Andreas Gräfenstein (Németország): Elhagyatva/Left behind című alkotás

KÖZÖNSÉGDÍJ (a nézők szavazatai alapján)
Bertóti Attila (Magyarország/Románia): Ariadné fonala/Ariadne’s thread című animációsfilm

LEGJOBB NAGYJÁTÉKFILM DÍJA, amely egyben a MEDIAWAVE FESZTIVÁL FŐDÍJA
George Ovashvili (Grúzia): A másik oldal/The other side című film
A díjat felajánlotta: a Magyar Mozgókép Közalapítvány

OLDALTÖRÉS: Filmbarát Találkozó a MEDIAWAVE-en

 

 

 

Filmbarát Találkozó a MEDIAWAVE-en

Pénteken  kezdődött és vasárnapig tart a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Filmbarát Találkozója. A szakmai továbbképzésként életre keltett eseményt a Filmklubszövetség évente három alkalommal rendezi meg vidéki városokban, célja egy új filmértő közönség kinevelése, valamint a szakma és a közönség közelebb hozása. A rendezvény tematikájában premier előtti vetítések, közönségtalálkozók, szakmai előadások szerepelnek.

A MEDIAWAVE-re időzített 2010. évi első Filmbarát Találkozón péntek délután Dr. Vértényi Jenő a Fűre lépni szabad című film kapcsán beszélt a hatvanas évek magyar filmjének valóságábrázolásáról.

Szombaton Dr. Murai András, Michael Moore: Kapitalizmus szeretem című dokumentumfilmjéről tartott előadást, délután pedig Elek Judit: Visszatérés című filmjét nézhették meg a filmbarátok, majd beszélgethettek az alkotásról a rendezőnővel.

 

 

OLDALTÖRÉS: MEDIAWAVE Film Forum – második nap





MEDIAWAVE Film Forum – második nap





MEDIAWAVE Film Forum – második nap





MEDIAWAVE Film Forum – második nap

A MEDIAWAVE Film Forum konferencia második napján a nemzetközi koprodukciós lehetőségekről, a regionális filmalapok működéséről, a dokumentumfilm helyzetéről, az utolsó napon pedig a honi filmterjesztés jelenlegi körülményeiről, valamint filmszakmai kérdésekről beszélgettek a meghívott hazai és nemzetközi szakemberek a Pannónia Házban.

A Balkán és a Nyugat-Európa közötti koprodukciós híd kiépítésének kérdései álltak pénteken az első találkozó középpontjában, melyen a meghívott producerek mellett részt vettek a regionális filmalapok képviselői, illetve forgalmazók és rendezők is. A vitaindító előadást Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió ügyvezetője tartotta, aki koprodukciós tapasztalatait, a műfaj kényes jellegét, az előfinanszírozás és megtérülés rizikóit hangsúlyozta a szakemberek előtt. A konferencia résztvevői az elhangzottak kapcsán egyöntetűen hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz a nemzetközi munkákhoz megfelelő partnert találni, illetve a kapcsolatok kiépítése is rendkívül időigényes.

A délutáni blokk a filmalapok működése, illetve a regionális filmgyártás kérdései mentén szerveződött, melyen alapvetően az egyes filmalapok működését, illetve a fesztiválok anyagi viszonyait, felépítését vetették össze a bécsi, az olasz, a miskolci, a pécsi és a győri alapok vezetői, valamint a hazai és a belgrádi filmfesztiválok szervezői, munkatársai. Az alapok képviselőinek ismertetőjéből kiderült, a három hazai kezdeményezés jócskán gyerekcipőben jár még például az osztrákkal szemben, ami a nagyrészt önkormányzati pénzzel rendelkező költségvetéséből még a filmgyártásba is tud pénzt invesztálni. A két nemzetközi alappal szemben a Győri Filmalapnak nincsen, a miskolcinak és a pécsinek pedig kisebb hányadban áll rendelkezésére önkormányzati támogatás. A tapasztalatcseréből az is kiderült, hogy amíg Magyarországon még nem látják tisztán, mire jó egy ilyen alap, külföldön már felismerték, hogy jót tesz egy-egy régiónak, ha a forgatási helyszíneket, a technikát, az infrastruktúrát helyi szinten biztosítják a filmgyártáshoz.

Az utolsó konferencián a dokumentumfilm helyzetének kérdéseit vitatták meg a szervező Szalay Péterrel, mások mellett Zsigmond Dezső, Füredi Zoltán, Gulyás Gyula, valamint Domokos János rendezők. A dokumentumfilm filmgyártásban betöltött szerepének nehézségein túl a közönség újrakeresésének kritériumait, lehetőségeit keresték a résztvevők. A felszólalók hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a játékfilmek moziközönsége is csökkenőben van, valamilyen módon meg kell találni a dokumentumfilm helyét, hiszen ezeknek a munkáknak is van nézője. Ennek példájaként a fesztivál dokumentfilmes zsűrijében helyet foglaló Boris Mitic Balkánról szóló munkáját hozták fel, melyet ötszázezren néztek meg. Egyöntetű vélemény szólt amellett, hogy a dokumentumfilmekre is szükség van, hiszen a jövő generációi számára kordokumentumként szolgálnak majd. Ezért, ha a jelen tendencia szerint a közeljövőben el is kell szakadni a mozitól, a fogyasztási igények változásához alkalmazkodva lenne szükséges terjeszteni a dokumentumfilmeket is.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: MEDIAWAVE Film Forum harmadik nap, díjkiosztó gála

 

 

 

 

MEDIAWAVE Film Forum - Harmadik, zárónap

A szombat délelőtti programon a filmforgalmazás hazai lehetőségeit, a fővárosi és vidéki mozik helyzetét tárgyalták mások mellett Bálint Péter, Port Ferenc, Kárpáti György filmforgalmazási szakemberek, Durst György, MMKA kuratóriumi tag, Mester György, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke, valamint Bíró Tibor, a Cine-Mis Kht. igazgatója. Port Ferenc részben a filmnézési szokások megváltozásával magyarázta az ART-filmek moziközönségének elvesztését, de az internetes letöltés kérdései mellett a szakmában rejlő problémák is előtérbe kerültek, így Kárpáti György például az egyéni érdekekkel szemben a szakmai összefogás hiányát nevezte meg a filmterjesztés egyik problémájaként. Az eseményen részt vett vidéki mozivezetők a támogatási struktúra megváltozásával kapcsolatban az intézmények egyre inkább ellehetetlenülő helyzetét hangsúlyozták. Mayer Rudolf az ART-mozik digitális felszerelésében, valamint egyéb pénztermelő rendezvények szervezésében látna kiutat, Hajnal Zoltán, a győri Rómer Ház vezetője pedig az intézmények működésére vonatkozó jogszabályok frissítését, az új körülményekhez való átalakítását sürgette a délelőtti beszélgetésen.

A Film Forumot a filmstratégiai elvekről és lehetőségekről való tanácskozás zárta, melyen Kőrösi Zoltán, az MMKA új elnöke, illetve Durst György kuratóriumi tag beszélgettek a résztvevőkkel. 


Fogadás, díjkiosztó gála

Zárt városnak titulálta egy fővárosi művész a vasi megyeszékhelyet. Talán nála is módosul majd ez a kép az első ízben megrendezett Mediawave fesztivál nyilvánvaló sikere után. Volt mire koccintaniuk az érdekelteknek  a Mediawave szombati záró akkordján, a Pannónia-házban. Sragner László alapítványi elnök emígyen köszöntötte   a vendégeket:  - A Vas Népe című lap ma azt írta, hogy bejött a Mediawave: nos, valóban Savaria kapuin belül vagyunk.
A fogadás  látványos  társasági eseménnyé lett, az efféle ceremóniához láthatóan nem nagyon szokott helyi közönség  hírességeket is láthatott. Ezáltal  is kifejeződött,  hogy az összművészeti fesztivál ereje a sokszínűségében és magas minőségében van. Erre utalt dr. Ipkovich György polgármester is, aki nem mellékes szempontként említette a helyi politika egységét a fesztivál Győrből való áttelepítésében.  - Jó döntés volt, a zárónapon  már   nem lehet kétségünk afelől, hogy Szombathely rákerül Európa  kulturális térképére - fogalmazott.

Sági József  és Feiszt György városi  képviselők  egy sikeres kezdet végéről beszéltek, mondván: főnyeremény a fesztivál  letelepítése. Kifejezte a város iránt köszönetét  Hartyándi Jenő fesztiváligazató is. Majd a meghívott művészek, köztük olyan ismert rendezők, mint Szomjas György,  Pálfi György, Boris Mitic, Mira Fornay, valamint zenészek igazi társasággá alakultak át. Ott láttuk a fogadáson dr. Hende Csaba rövidesen hivatalba lépő honvédelmi minisztert is, aki hosszas beszélgetésbe bocsátkozott Alan Heim amerikai filmes vágóval. Volt miről szót váltani, hiszen  Heim olyan filmekben működött közre, mint  az Oscar-díjas Mindhalálig zene vagy a Hair című produkció.

Este fél nyolckor kezdődött a Savaria moziban a díjkiosztó  gála, miközben a Fő téren egymást érték a látványos koncertek. Nagy taps fogadta a fődíjjal jutalmazott A másik oldal  című grúz produkciót, rendezője George Ovashvili. A közönség díját Bertóti Attila Ariadné fonala című  alkotása érdemelte ki. Legjobb kisjátékfilm lett a lengyel Darek című  dolgozat. Az átadás után,  felpörgött hangulatban  fantasztikus koncertet adott zsúfolt ház előtt a  török Baba Zula együttes. A nemzeti  motívumokkal  tűzdelt, kemény rockzenét művelő társaság,   szépséges hastáncosnőjükkel egyetemben,   tombolást váltott ki a  közönségből. A programok hajnali négyig kitartottak, s  az utolsó akkorddal lezárult a  20. Mediawave összművészeti fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!