Kultúra

2010.07.16. 09:05

Táncjáték Dózsa György életéről a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Látványos előadáson, több száz táncos részvételével idézik fel Dózsa György életét a Szegedi Szabadtéri Játékokon; a Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával színpadra állított produkciót pénteken és szombaton este láthatja a közönség a Dóm téren.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Harangozó Gyula-díjas koreográfus a csütörtök éjszakai főpróba során elmondta: alkotótársaival már csaknem egy éve dolgozik a táncjátékon, mégis szinte lehetetlen feladatra vállalkoztak, hiszen csupán néhány nap alatt kell összeállnia a darabnak. A XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra érkezett hazai és külföldi együttesekkel szűk egy hét volt a közös munkára, a Dóm téren pedig kedden kezdődhettetek el a próbák.

A külföldi csoportok fontos szerepet kapnak a darab első felvonásában: Dózsa és Ali bég párbaja alatt török zenészek és táncosok veszik birtokba a színpadot, a reneszánsz színben olasz zászlódobálók mutatják be produkciójukat, a Rákos mezején játszódó jelenetben pedig szerb művészek szerepelnek.

A messzi földről érkezett vendégek mellett a Honvéd Táncszínház, a Szeged Táncegyüttes, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes, valamint a nyíregyházi Táncművészeti Iskola növendékei is fellépnek az előadáson, amelyen a néptánc szcenírozott formában, kerek történetként kerül színpadra.

A címszerepet Novák Péter alakítja, aki néhány napja még koreográfusként vett részt a szabadtéri játékok nyitódarabja, a testvére, Novák Eszter által rendezett musical, a My Fair Lady színpadra állításában. Nem ő az egyetlen, aki kettős szerepet vállal: a Dózsa zenéjét és dalszövegeit Szarka Tamás, a Ghymes együttes tagja írta, akivel az Énekmondó szerepében találkozhat a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!