Kultúra

2010.11.17. 04:46

A PLT ajánlja - Turgenyev: Apák és fiúk

Az Apák és fiúk - amit a PLT most újra kiad népszerű sorozatában - 1862-es megjelenése után kultuszkönyvvé vált, a 19. század orosz írónemzedékének bibliája lett. Turgenyev gazdag életművének koronája ez a mű.

Merklin Tímea

A nihilista

Egy új hőstípust alkotott: a mindent tagadó, az értelem feljebbvalóságában hívő nihilistát alkotta meg. A hős, Bazarov a nihilizmus jegyében hangoztatja, hogy tetteinket nem az erkölcsi meggondolások, hanem az érdekből fakadó érzelmek irányítják. Bazarov orvostanhallgató, vidékre megy, hogy tudományos elmélkedésnek szentelje magát. Ám jötte felkavarja a szomszédban élő szép özvegy lelki békéjét. És mi lesz az övével? Vajon hű marad-e elveihez a fiatalember, aki addig csak kerülendő, végzetes betegségnek tartotta a szerelmet?

Turgenyev több nyelven tanult, szolgákkal időzött

Az Apák és fiúk szerzője Ivan Szergejevics Turgenyev (1818-1883) orosz író, drámaíró olyan nemesi családból származott, ahol a családtagok franciául beszéltek egymással. A gyerekek a házitanítóktól angolul, a nevelőnőktől németül tanultak. Hatalmas kastélyukban több szobát töltött meg a családi könyvtár. Ivan Szergejevics már gyermekkorában történelmi regényeket, filozófiai műveket olvasott.

Mindene megvolt, de nem érezte jól magát az otthoni rideg légkör és szülei úri önkénye miatt. Szívesen időzött a szolgákkal. Eljárt falvakba, látta a szegények nyomorúságos, de érzelmekben gazdag életét. Már korai írásaiban megjelent a tehetséges, de tétlenségre kárhozatott nemes, a felesleges ember típusa.

Konfliktusok

Dr. Baráthné Molnár Mónika: - A 19. századi orosz regény központjában generációs ellentét áll. Az idősek a hagyományos nemesi kultúra, a letűnőben lévő múlt képviselői, míg a fiatalok a hagyományok ellen lázadó, az egyetemet befejező diákok. A viták, a hősök lelki életének sorsdöntő elemei meghatározók a regényben. Az érdek- és értékellentétek, eszmei-világnézeti konfliktusok felülmúlhatatlan ábrázolása ez a mű. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!