Kultúra

2010.11.02. 09:12

Üveg és kaland

Jenei Ferenc galéria-tulajdonost, képkeretezőt sokan ismerik. Támogatja a sportot, a művészeteket, és kérés nélkül is segít. Mostanság különös kalandot él át.

Kozma Gábor

A kaland tárgya az üveg, amelyet a mester újabban szakzsargonban roggyant. Ami annyit tesz, hogy bizonyos technológiai folyamatok révén hajlítja az üveget és egyedi formákat állít elő. Mégpedig olyan hatásosan, hogy az már többek figyelmét felkeltette. De mivégre is a mester flörtje a művészettel?

Mielőtt válaszolna, közösen felidézzük azt a néhai Szombathelyt, letűnt polgári miliőjével, amelyben természetes volt a művészet pártolása és gyakorlása, nem ritkán mindkettő egyszerre. Hiszen a mesterember maga is művész, ha szakmáját a legmagasabb szinten műveli. Jenei Ferenc esetében a döntő momentumot Geszler Mária keramikusművész biztatása jelentette.
- Mária óriási élményt szerzett, amikor a műtermébe látogathattam. Az egy csoda. Ott fedeztem fel magamnak a gyűrhető-szabható-formálható anyagot. Azt az anyagot, amely sokak örömére alakítható. Mária fantasztikus alkotásokkal büszkélkedhet, bevallom, nagy csodálója vagyok művészetének. Amikor már családilag is közel kerültünk egymáshoz, egyszer csak azt mondta: Ferenc, miért nem próbálkozik az üveggel? Ez úgy megragadt, s elkezdtem... Nos, így jutottam aztán el a roggyantásig; egy nap kell ahhoz, hogy az üveg felmelegedjen és úgymond összeessen, roggyanjon. Aztán még három nap, hogy az általam elképzelt formára visszahűljön _ mondta el Jenei Ferenc. Aki aztán kemencét vett és mára már számos hajlított üveggel büszkélkedhet, munkái a galériájában láthatók.

- Nem tartom magam művésznek, csak most szeretek ezzel a dologgal játszani. Élvezem, ez is egyfajta kihívás, megújulás _ fogalmazott. Geszler Mária kimondottan örül Jenei Ferenc művészeti kisérleteinek.
- Évtizedek óta kísérem figyelemmel azt az értékes művészettpártoló, üveges-tükrös, tisztességes iparos- és iparművész-, innovatív munkát, amit a Jenei család végez Szombathelyen _ mondta el a művésznő. Az 1987-ben alapított kis céget a család vezeti, idősebb Jenei Ferenc és fia, meg a gyönyörű Jenei Katalin és lánya. A család érdeklődése gyorsan tágult, művészekkel ismerkedtek, kiállításokat látogattak, és felvállalták a képzőművészeti alkotások, festmények, fotók, grafikai munkák passzpartuba helyezését, keretezését hallottuk. A keramikus szerint a mester és családja átérezte a képzőművészet nehéz helyzetét, az alkotók napi gondjait. Sokaknak baráti segítséget nyújtottak, mecénás szerepet vállaltak.

Tíz évvel ezelőtt gyönyörű galériát nyitottak Szombathelyen. Az egyedi tervezésű (Mátis Barna építész) épület kívül- belül műremek. Ez itt egy paradicsom a hajlított üveg művészete számára, az évtizedek óta felhalmozott érdekes különleges üvegek, színes töredékek, mozaikok, inspiratív erővel hatnak, újra égetni őket, másképen olvasztani, ékszereket készíteni, napi életünket eltávolítani a kommersz tárgyak használatától  így Geszler Mária, aki szerint az otthonok többségében lévő, szupermarketes használati tárgyak a sokszorosított unalmat jelenítik meg.  Nem úgy Jenei Ferenc kis üveg-műtárgyai, amelyek tényleg színesítik, felragyogtatják az életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!