Kultúra

2010.12.03. 17:11

2011 januárjától Turku Európa Kulturális Fővárosa

Az észt Tallinnal együtt januártól egy évig Turku lesz Európa Kulturális Fővárosa; a nyugat-finnországi település "A kultúra jól esik" szlogen jegyében 150 projekttel és több ezer eseménnyel készül.

MTI

Az Aura-folyó partján fekvő Turku Finnország legrégebbi települése; a XIX. század elejéig az ország fővárosa volt - mondta el Minna Arve, a Turku 2011 Alapítvány vezetőségének alelnöke az évadot bemutató pénteki sajtótájékoztatón a budapesti Finn Nagykövetségen.
   
Mint Cay Sevón, az alapítvány ügyvezető igazgatója hozzátette, a szervezők célja a város lakóinak bevonása volt a kulturális évad előkészületeibe és programjaiba. 2008 elején ezért nyílt ötletpályázatot írtak ki, amelyre 1006 programjavaslat érkezett, s végül a Turku 2011-es programok háromnegyed részét a pályázat anyagából állították össze.
   
A turkui kulturális fővárosi programsorozat a kultúrát nagyon tágan értelmezi, a művészeteket és az egészségügyet például 57 projekt kapcsolja majd össze - árulta el Cay Sevón. A helyi idősotthonok lakóiról költők készítenek versportrékat, a Finnországi Fogyatékosok Egyesülete nagyszabású kiállítással készül, míg a körzeti orvosok az év során 5500 "kulturális receptet" írnak fel, azaz ingyenes jegyeket osztanak ki a pácienseknek - említett példákat.
   
Mint az alapítvány ügyvezetője hozzáfűzve, a kultúra és a tudomány összekapcsolása jegyében 12 projekten tudósok és művészek dolgoznak együtt, de a rendezvények között lesz epikus szőnyegszövés, kulturális edzés, harmonikabirkózás, heavy metal musical és számos hasonlóan újszerű párosítás is.
   
Természetesen ezek között számos olyan program lesz, amelyet a Turkuba látogató idegenek is tudnak majd élvezni - hangsúlyozta Cay Sevón. A kulturális évad a január 14. és 16. közötti, egész hétvégén át tartó ünnepséggel kezdődik, melynek során megnyílik a város új kulturális centruma. A központi pályaudvar egykori javítóműhelyéből kialakított Logomo számos egyéb program mellett hat egész évben nyitva tartó kiállítással is várja majd a látogatókat: többek között az Európai Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezett tárlat, a kortárs finn fotóművészetet bemutató kiállítás és a Tom of Finland homoerotikus rajzaiból rendezett tárlat.
   
A 2011-es Európa Kulturális Fővárosa címért Turkuval versenyző, észak-finnországi Rovaniemit a sajtótájékoztatón a finn mikulás, azaz Joulupukki képviselte, aki a számos családi és bábszínházi rendezvényre hívta fel a figyelmet.
   
A vonzáskörzetét is beleszámítva 300 ezer, szűken véve 176 ezer lakost számláló Turku a Finn-öböl másik partján található észt fővárossal, Tallinnal osztozik jövőre az Európa Kulturális Fővárosa címen. A turkui programok 50 millió eurós büdzséjéhez a város önkormányzata 18 millió euróval járul hozzá. A programok többsége ingyenes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!