Kultúra

2010.12.29. 16:10

Középkori felvidéki várak madártávlatból

Újabb mutatós könyvvel jelentkezett karácsonyra dr. Dénes József régész. A Felvidék várak madártávlatból című kötetet Jászai Balázs és László János légifotói teszik gazdaggá. Ezekből, valamint Vígvári Tamás három dimenziós várfotóiból kiállítás is látható január 15-ig a csepregi művelődési házban.

Tersztyánszky Krisztina

Az alkotógárda tavaly a hevesi és a burgenlandi várakat mutatta be, s már folynak a horvátországi kötet előkészületei. A most napvilágot látott szép kiállítású albumban a mai Szlovákia területén található harmincöt középkori vár történetével és csodálatos fotóival találkozik az olvasó.
 
- A fő szempontunk az volt a válogatásnál, hogy középkori, hegyen épült várakat mutassunk be - tájékoztat dr. Dénes József. - Az ismertetett várak mindegyike fontos szerepet töltött be a magyar történelemben, emellett látványként is gyönyörűek.

A felvidéki várak és várromok Európa legszebb hasonló épületei közé tartoznak. Többségük viszonylag jó állapotban maradt fenn, mivel ezt a tájegységet megkímélték a történelem viharai. A középkorban stratégiai szerepet betöltő várak a tizennyolcadik századra elvesztették funkciójukat, kimentek a divatból. Amelyikük továbbra is lakott maradt, azt tulajdonosa a kor szellemében bővítette, átalakította. Másokból birtokosuk kényelmesebb kastélyok kedvéért kiköltözött, s az erőd fokozatosan elhagyottá, rommá vált. A romantika kedvelte az elhagyott épületek látványát, volt, hogy az új lakóépületből épp rá lehetett látni a romra.

Ezen várak mindegyike remek kirándulási célpont. Egyesekben, mint Bajmóc, Árva, Krasznahorka, Nyitra vagy Pozsony várában múzeumot találunk, míg máshol a vadregényes, szép állapotú romok mesélnek a múltról.

A kötet nagy értékei Jászai Balázs és László János Cessna repülőgépről vagy robothelikopterrel készített légifotói. Ezekből, valamint Vígvári Tamás három dimenziós várfotóiból kiállítás is látható január 15-ig a csepregi művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!