Kultúra

2010.12.07. 17:11

Megjelent - Emily Bronte: Üvöltő szelek

Egy ír-anglikán pap hat gyereke közül ötödikként született 1818-ban az Üvöltő szelek szerzője, Emily Bronte. Édesanyja korán meghalt, így négy nővérével együtt leánynevelőintézetbe küldték, ahol a kislányok tüdőbajt szereztek. Emily könyvét ezen a héten jelentette meg a Pannon Lapok Társasága a közkedveltté lett világirodalmi klasszikusok sorozatában.

Merklin Tímea

A korabeli kritika értetlenül fogadta e rendhagyó alkotást, az itt feltáruló komor, szenvedélyes világot.

Az olvasók azonban imádták az 1848-ban megjelent regényt, benne a nagy érzelmeket, a nagy indulatokat, a nagy szerelmet. Emily Bronte előtt még egyetlen író sem érzékeltette ilyen elemi erővel a gyűlölet és a szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását. 

Felejthetetlen amerikai-angol filmdráma

Az Üvöltő szelekből Peter Kominsky rendezett amerikai-angol romantikus filmdrámát 1992-ben Juliette Binoche  és Ralph Fiennes  főszereplésével. Vannak, akiknek csalódást okozott a film a könyv után, mások azonban elbűvölőnek találták ezt az emberfeletti, átlagos szemmel felmérhetetlen szerelmi történetet a vásznon. Különösen a szereplőket találták csodálatosnak, ami nem csoda, hiszen két elragadó személyiséget láthatunk, akik ráadásul nem csak ebben a filmben játszanak partnerként.

Annyi bizonyos, hogy az apró rezdülésektől a kirobbanó érzelmekig tartó szivárványíven játszó szerelmeseket a romantika rajongói nemcsak az emlékezetükbe vésték, de a szívükbe is. Először érdemes elolvasni a könyvet!

Szabó Csilla: a legdémonibb szerelmi történet

- Harmincéves sem volt még Emily Bronteë, mikor írta ezt a regényt, a világirodalom egyik legkülönösebb és talán legdémonibb szerelmi történetét. Valóság és látomás, természet és természetfeletti ötvöződik benne. Az emberek világát körülvevő természeti erők önálló életre kelnek és tükrözik a főhősök kavargó lelkiállapotát. Az örök szeretet iránti vágy, az emberi kapcsolatok elvadulása a téma, na, és a sorsteremtő erők!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!