Kultúra

2011.01.23. 18:38

Négyen a kultúráért - Anna Tifu hegedült a Savaria Szimfonikus Zenekarral (videóval)

Négyen vehettek át városi elismerést a magyar kultúra napja előestéjén megtartott gálán. Anna Tifunak is tapsolt a közönség.

Nagy Ildikó

A Savaria Szimfonikus Zenekar bérletes közönsége is együtt ünnepelhetett a díjazottakkal pénteken este az  Agora  Művelődési és Sportházban a magyar kultúra napjának előestéjén megtartott városi ünnepségen, amelyet az Agora  Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársai szerveztek.

A gálát a Vásáry Tamás vezényletével színpadra lépő  Savaria Szimfonikus Zenekar kezdte, Mendelssohn Szent Iván-éji álmának nyitányával. A zenei felvezetés után dr. Puskás Tivadar, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet.

- Aki magyar, annak legalább egyszer el kell jönnie ide, és látnia kell, hol született a Himnusz  - idézte a polgármester azt a hazaszeretetből jelesre vizsgázott szatmárcsekei iskolai takarítónőt, aki sok-sok évvel ezelőtt a Kölcsey  emlékházban kalauzolta őt és családját. 

Immár hagyomány, hogy Szombathely önkormányzata  a magyar kultúra napján jutalmazza a kultúra és az oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.

Az Arany Katedra díjat az idén Papp Ferencné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanára vehette át.  

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért elnevezésű elismerés I. fokozatát Kaszap Sára népművelő, az Agora   Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársa kapta. Ugyanezen elismerés második fokozatát Kopcsándi Józsefné, az Agora  Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ gazdasági ügyintézője vehette át.

 

A város minden évben díjazza a kultúra önzetlen támogatóit. 2011-ben A kultúra támogatásáért díjat Ávár Tibornak ítélték oda. A gyertyaöntő mester 2006 óta készíti és adományozza a városnak a Fő téri adventi koszorú gyertyáit.

 
Vastaps Anna Tifunak
A Savaria Szimfonikus Zenekar Mendelssohn Szent Iván-éji álmának nyitánya után a zeneszerző e-moll hegedűversenyét is előadta a gálán. Szólót játszott Anna Tifu, a világhírű olasz hegedűművész, aki a szombathelyi közönség szívébe is azonnal belopta magát. A szűnni nem akaró  tapsért cserébe Sarasate Carmen fantáziáját is előadta, ráadásként.  A Vásáry Tamás vezényletével játszó szimfonikus zenekar ünnepi műsorában Kodály Zoltán  Háry János szvitje is helyet kapott.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!