Kultúra

2011.02.21. 10:25

Ugron Zsolna: Úrilány gumicsizmában - könyvbemutató Erdélyben

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége mutatta be Ugron Zsolna Úrilány gumicsizmában című könyvét Kolozsváron és Marosvásárhelyen, ahol nagy érdeklődés övezte az eseményt - írta hétfőn a Krónika című napilap.

MTI

A Kolozsváron megjelenő újság, valamint a marosvásárhelyi Népújság című napilap egyaránt beszámol a Magyarországon az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában tavaly év végén megjelent, és máris sikerkönyvvé vált alkotás erdélyi bemutatójáról.
   
Fülöp G. Dénesné Suba Ilona tiszteletes, a könyvbemutató helyszínéül szolgáló marosvásárhelyi diakóniai otthon vezetője szerint a szóban forgó regény „romokon kinyílt virág”. Az est házigazdája rámutatott: az ősi, erdélyi arisztokrata családból származó, már 11 éves korában Magyarországra áttelepült Ugron Zsolna a könyvben annak a társadalmi rétegnek állít emléket, amely "a fogságban, a meghurcoltatásban is emelt fővel élt".
   
Lévai Anikó szerelmes regénynek aposztrofálta a könyvet - írja a Krónika -, bár mint mondta, „nem trendi, hiszen mindössze egy csók jelzi, hogy valóban ilyen írásról van szó”.
   
A Krónika kérdésére, hogy miért vállalta a kötet fülszövegének szerzőségét, illetve az erdélyi könyvbemutatókon való részvételt, Lévai Anikó elmondta: „Azért, mert  pozitív kicsengésű,
könnyed, ugyanakkor elgondolkoztató írásról van szó, és mert jó lenne, ha több arisztokrata leszármazott követné e család példáját,  főleg a Zsolnáét, aki gumicsizmára cserélte fel tűsarkú cipőjét.”
   
Ugron Zsolna kifejtette: elsősorban nem az erdélyi olvasóknak szánta könyvét, hanem azoknak a magyarországi olvasóknak, akik eddig hallani sem akartak Erdélyről. Nagy örömére szolgál - tette hozzá -, hogy számos olyan üzenetet kapott, amelyben olvasói jelezték: kedvet kaptak egy erdélyi utazáshoz, és azt nem fogják elmulasztani - olvasható a Krónikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!