Kultúra

2011.03.03. 09:35

Fókuszban az egészséges mozgáskultúra

Az egészséges és örömteli mozgáskultúra kialakítása a célja annak a Muravidéki mozdulatiskola elnevezésű szlovén-magyar projektnek, melynek keretében harminc órás tanfolyamon vehettek részt a határon túli terület pedagógusai Lendván.

Gyuricza Ferenc

A lendvai Bánffy Központban tartott képzést Parais István táncpedagógus, a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ szakmai igazgatóhelyettese vezette, aki szerint a program elősegíti az autentikus mozgásformák, a néphagyományok, a népszokások tanítási módszertanának megismerését, s ily’ módon identitástudatra is nevel.

- A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Muravidéki Mozgásiskola elnevezéssel egy olyan kurzust tartottunk, amely tágabb értelmezésbe helyezi a mozgást - magyarázta Parais István. - A részt vevő pedagógusok olyan alapkészséget sajátíthattak el, amely révén a saját test észlelése, annak térben való elhelyezése, a társakkal való mozgáskommunikáció vagy a csoportban való mozgás területén szerzett ismereteiket tovább tudják adni a gyerekeknek. Nem néptánc-oktatásról van szó, hanem egy egészséges és örömteli mozgáskultúra kialakításáról, amelyben természetesen szerepelnek a hagyományos néptáncra jellemző mozgáselemek, illetve támaszkodik a drámapedagógia játékos eszköztára is.

A 30 órás kurzus során a pedagógusok olyan gyakorlatokkal ismerkedtek, amelyet a szakemberek elsősorban az óvoda nagycsoportos korosztálya, valamint a kisiskolások számára ajánlanak, a tanfolyamon ennek megfelelően főleg tanítók, illetve óvodapedagógusok vettek részt, de művészeti együttesekben dolgozók számára is nyitottá tették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!