Kultúra

2011.05.20. 15:01

Quadrille táncrekord: 780-an ropták a Fő téren

Csaknem nyolcszáz fiatal táncolt egy ütemre tegnap a város főterén. Méghozzá nem is akármit, hanem francia négyest. Valamennyi szombathelyi középiskola diákjai részt vettek a főtéri össztáncban.

Tersztyánszky Krisztina

Verőfényes napsütésben  várakoztak a fekete és fehér pólóba öltözött, quadrille körökbe felállt  táncosok a déli tizenkét órára. Ekkor indult ugyanis egységes jeladásra a tánc valamennyi résztvevő városban. A szervezők nevében Sági József, a város kulturális és sport bizottságának elnöke köszöntötte a fiatalokat. Megállapította, hogy Szombathely nem ok nélkül érdemelte ki a tánc fővárosa címet, hiszen ebben az évben egyedüli magyar helyszínként vállalkoztak a szinkrontáncra.

A sípszóra felcsendült  Johann Strauss Denevér című muzsikája, s megkezdődött a tánc. Rimányi Judit a pódiumról vezényelte a fiatalokat, akik kecsesen és fegyelmezetten járták el a négy tételből álló táncot, kétszer egymás után.

 Nézze meg a Quadrille-t videón! - videó: Garai Antal Atom

 Néhány helyen a fiú táncos szerepét is lánynak kellett vállalnia, bár a szervezők szerint az idén az erősebb nem képviselői közül is sokan  vállalkoztak a betanulásra. Hogy a rekord megdől-e, csak később derül ki. Az biztos, hogy a tűző napon kecsesen pukkedliző, fejet biccentő tizenévesek mosolyt csaltak minden főtéri sétáló arcára.

Az Európai Quadrille Táncfesztivált ebben az évben már hetedszer rendezték meg Közép- és Kelet-Európa országaiban. A kezdeményező a Szlovéniai Táncegyesület, mely az érettségiző diákok előtti tisztelgésként indította útjára a hagyományt 2005-ben. Szombathely már a kezdetekkor csatlakozott a programhoz, melynek szervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megdöntik a szinkrontánc Guinness rekordját.

Ez a terv a korábbi években rendre sikerült is. Az, hogy idén is megdől-e az európai városokban egy időben táncolás rekordja, csak az adatok összesítése után derül ki. Az azonban már biztos, hogy a vasi megyeszékhelyen rekord született. Minden korábbi évnél több, 780 fiatal vállalkozott rá, hogy Rimányi Judit tánctanár vezetésével begyakorolja a mai korban egyáltalán nem elterjedt klasszikus tánc, a  francianégyes lépéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!