Kultúra

2011.06.19. 16:48

Átadták a POSZT díjait

A Nemzeti Színház Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabja lett a legjobb előadás a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb díjat szintén a budapesti teátrum művészei vehették át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaest keretében.

MTI

 A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Alföldi Róbert rendezte előadás a közönségzsűri díját is elnyerte. Ebben és a Nemzeti Színház egy másik, Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadásában játszott a legjobb férfi epizódszereplő, Hevér Gábor.
   
Az egyszer élünk...-ben és a budapesti HOPPart Társulat John Kender - Fred Ebb - Bob Fosse: Chicago című produkciójában láthatta a közönség a legjobb harminc év alatti színésznőt, Radnay Csillát.
   
Kovács Mártonnak szintén Az egyszer élünk... és a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera című darabjának zenei átdolgozása hozta meg a legjobb színpadi zenéért járó elismerést, Szabó Kimmel Tamás pedig a Nemzeti Színháznak az idei POSZT-on szereplő harmadik darabjában, a Csehov: Három nővér című előadásban nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb harminc év alatti színész díját.
   
A legjobb rendezőnek járó elismerést Mohácsi János kapta a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera című produkciójának színre viteléért. A találkozó házigazdájának számító pécsi teátrum azonos darabjában játszott a legjobb férfi alakítást nyújtó Köles Ferenc, és közreműködött a legjobb jelmezért jutalmazott Remete Krisztina is.
   
A budapesti Pintér Béla és Társulata Pintér Béla: Szutyok című előadása három díjat jegyez: itt játszott a legjobb női főszereplő, Szamosi Zsófia, a legjobb női epizódszereplő, Enyedi Éva, s e darab kapta a legjobb színpadi szövegért járó elismerést.
   
A legjobb férfi főszereplő a budapesti Bárka Színház Háy János: Nehéz című előadásában fellépő Mucsi Zoltán lett, a legjobb női alakítást Pap Vera nyújtotta a budapesti Vígszínház Hadar Galron: Mikve című produkciójában.
   
A különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért az idei POSZT-on a Mesés férfiak szárnyakkal című előadással szereplő debreceni Csokonai Színházat tűntették ki, a zsűri különdíját pedig a budapesti Katona József Színház Moliere: A mizantróp című előadása kapta.
   
Spilák Klára, a POSZT sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: a produkciók színvonalát tekintve az idei volt az elmúlt évek egyik legerősebb országos színházi találkozója. Megjegyezte, a korábbiaknál kevesebb pénzből kevesebb off-programot tudtak szervezni, de azok rendkívül látványosak voltak, tekintettel arra, hogy kilencven százalékuk szabadtéren zajlott, s így e produkciókat sikerült közelebb vinni az emberekhez.
   
Spilák Klára kiemelte azt a fesztivál idején megfogalmazott törekvést, miszerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor szerényebb a kultúrára fordított állami támogatás, a színházi szakma érdeke, hogy összetartson, egységes legyen.
   
A POSZT jövőbeni helyszínével és a versenydarabok válogatásának módjával kapcsolatban az elmúlt időszakban napvilágot látott észrevételekkel, kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta: mindig leszek elégedetlenek és elégedettek, ahogy minden versenyen vannak. Fontos azonban, hogy legyen országos színházi találkozó, és annak Pécs adjon otthont.

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!