Kultúra

2011.06.27. 11:23

Megemlékezés a Land Art hazai kiválóságáról

Ausztriában lépten-nyomon találkozhatunk a Land Art produktumaival. A szobrok nem idegenek, szerves egységei a tájnak. Az alkotók közül kiemelkedett Kodolányi László.

Kozma Gábor

Kedden délután öt órakor a kőszegi temetőben avatják fel az egy esztendeje elhunyt művész, Kodolányi László János síremlékét, majd a Jézus Szíve plébániatemplomban gyászmise keretében emlékeznek meg a Land Art hazai nagy alakjáról.

A különleges sírkövet az osztrák alkotótárs és barát, Heinz Bruckschwaiger készítette. Aki hazájában ismert szobrász és alkotásai - akárcsak Kodolányi Lászlóé - számos burgenlandi és más tartományi településen megtalálhatók. 

A néhai kőszegi alkotó már a rendszerváltás tájékán kiváló kapcsolatokat épített ki svájciakkal. Az országból szinte elsőként ismerkedhetett meg azzal a flozófiával, amely úgy serkent alkotásra a tájban, hogy azt érintetlenül hagyja. Ám ez az érintetlenül hagyás mégis megemeli a környezetet. Svájcban és számos osztrák faluban ma is ott láthatók Kodolányi sajátos, elvont, de sohasem öncélú művei: a romlás virágától a szépség koldusáig.

- Nem azt tartom nagy kunsztnak, ha valaki a műtermében eltalál egy hangsúlyt; sokkal inkább azt, ha az adott tájban úgy hoz létre új minőséget, hogy észrevétlen marad - mondta el egy svájci útjáról hazatérve.

Kodolányi László özvegye, Zsuzsa asszony, számos emléket őriz. Mint mondja, személy szerint nem tartja autentikusnak a tájművészet kifejezést, maradna inkább a Land Artnál. Ha sétál a lékai vár alatt, a tónál, ott is láthatja a műveket, közte Laciét. Azok a faszobrok, vagy éppen játékos kompozíciók méltóságot adnak a tájnak és teret a gondolatoknak.

- Ezt  tájművészetbe kategorizálni szűkítés, mert jóval többről van szó. Jelesül: az ember kapcsolatot  talált az őt éltető közegéhez, a természethez  - mondja. Zsuzsa asszony hálás a barátoknak, közte Kiss János tanárnak és a sírkövet megformáló Heinznek.

- Szenzációs ember. Úgy ismertük meg Lacival, hogy követ morzsolgatott. Kiderült, egy kis vésett könyvet. Ez lesz a hatszázadik a könyvtáramban - mondta. Az ilyen és hasonló szimbólumok egyre fontosabbak.

A márvány síremlék őslény lenyomatokat rejt, plasztikája az elhunyt életvonalát mutatja. Különlegessége, hogy meg kell érinteni. Ezáltal megtapasztalhatjuk a művész és művészete őserejét az emlékezet és az idő tükrében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!