Kultúra

2011.08.25. 11:01

Tankönyvszállítás - Hoffmann: meg fog oldódni a probléma

Levélben fordult az oktatási államtitkár azon települések önkormányzataihoz, ahol forráshiány miatt problémák adódtak a tankönyvszállítással kapcsolatban; a válaszokat hétfőig várják, de a probléma meg fog oldódni - mondta Hoffmann Rózsa csütörtökön Budapesten.

MTI

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva elmondta: augusztus 29-ig várja az érintett önkormányzatok válaszát arra, milyen módon tudják megoldani a kialakult helyzetet. Ahol nem sikerül semmilyen megoldást találni, ott közvetítőként lépne fel az oktatási államtitkár.
  
Hozzátette: a probléma 26 vagy 27 önkormányzatot érint, és országos szinten 100 millió forintos tételről van szó. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott, a probléma meg fog oldódni, több önkormányzat nyilatkozott már úgy, hogy akárhogyan, de előteremtik a szükséges forrásokat. Megvan a remény arra, hogy úgy tudják megindítani a tanévet, hogy a tankönyvek ott lesznek az iskolákban - jelezte.
   
Az oktatási államtitkár a problémával összefüggésben szólt arról is, megváltoztatják az iskolák fenntartói és működtetési rendszerét. A főszabály az lesz, hogy az iskolák fenntartása állami kézbe kerül, de az önkormányzatok megfelelő kötelezettségvállalás mellett visszavehetik azt. Hoffmann Rózsa ennek kapcsán arra számít, hogy a legtöbb esetben nem változik majd a fenntartó kiléte.
   
A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem.
   
Hoffmann Rózsa erre reagálva kedden leszögezte: az oktatási államtitkárság nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalták ezeket a forrásokat. A jogszabályi környezet azonban jelenleg olyan: az önkormányzatokat nem kötelezi, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák - fűzte hozzá.
   
Miután nyomorúságos helyzetben vannak, elkövették azt a hibát, hogy másra költötték ezeket az összegeket, így pénzhiány állt elő - fogalmazott Hoffmann Rózsa kedden, hozzátéve, hogy ezeket a forrásokat mégegyszer nem tudják átutalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!