Kultúra

2012.06.20. 17:14

A záróra előtt

Kőszeg - Az Akárki című felnőtteknek való moralitásjátékot mutatja be a Mesebolt Bábszínház a Kőszegi Várszínházban június 25-én, hétfőn este fél 9-től.

Merklin Tímea

A társulat az Oladi Általános Művelődési Központ udvarán próbál a napokban, a rekkenő hőségben, a forró aszfalton. Amikor a szerdai próbán jártunk, épp kitalálták a sokkal jobban bírható  éjszakai műszakot. De előtte láthattunk néhány jelenetet a készülő, vidámparkban játszódó, óriásbábokkal is operáló darabból, amelyet júliusban a kolozsvári Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon is be fognak mutatni. Kovács Géza színház-igazgatótól megtudtuk: a felnőttelőadást ajánlották a Savaria Karneválra is utcaszínházi darabként, de még nem mutatkozott érdeklődés.

- Ősszel szeretnénk a szombathelyi Fő téren is játszani két-három este, ingyenesen - mondta az igazgató. - Ajánlottuk önkormányzatoknak falunapokra, de megkeresés még nem érkezett. Pedig úgy gondolom, a legváltozatosabb környezetben is megtetszhet az embereknek, hiszen ez a darab nem a butításra megy, lelkisége van.

Vajon miért vesznek elő 2012-ben egy középkori műfajt? - kérdeztük Veres András rendezőt, aki elmondta:

- A moralitásjáték a mai napig aktuális és jól befogadható a közönség számára. Nincs szerzője, hanem évszázadokon keresztül csiszolódott, társadalmi igény szülte. Maga a cím a legerősebb jel: "Akárki" - vagyis mindannyiunkról szól. Most olyan korszak van, hogy az emberek nem vesznek tudomást arról, hogy meghalnak. Szőnyeg alá söprendő problémaként  kezelik. Az emberek elfekvőkben, kórházakban halnak meg, idegenek között. Az európai kultúrának nincs válasza a halálra. Ez a darab felveti, milyen válaszokat tudunk adni. Erős keresztény hierarchiában született a szöveg, de dekódolható merev keresztény világnézet nélkül is. A mai ember ezerféle nézet és viszonyrendszer közül választhat, de az egyén a halálba  most is  egyedül megy. Előtte pedig szembe kell néznie a cselekedeteivel. Talán banális végkicsengés, de a jótett az, ami számított, számít.

Az előadásban allegorikus figurák jelennek meg a főhős utolsó útján: találkozik például a Barátsággal, a Vagyonnal, a Szépség-Erő-Józanság triászával. (A megjelenítés leleményein Veres András Majoros Gyula tervezővel dolgozott.)  A főszereplőt élőjátékos alakítja: Hannus Zoltán vendégszínész, akit láthattunk már a  Csillagvitézben, a Gyáva kistigris mesékben is.

 

A helyszín egy körhintás vidámpark - egy kiüresedett, lepusztult wurstliban vagyunk - záróra előtt; jelképesen az állandó fogyasztási és szórakozási kényszerben. (Elemeltebb, mintha színpadon öltöttek volna középkori jelmezeket.)  A körhinta, a család, a rokonok ringlispilje mint életfa-motívum szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!