Kultúra

2012.10.23. 17:03

Ötvenötödik éve töretlen sikerrel zenél nekünk az együttes

Szombathely - Fennállásának ötvenötödik évfordulóját ünnepelte Szombathely Város Fúvószenekara szombat este a Bartók Teremben. A jubileumi koncerten több kitüntetést, oklevelet is átadtak, de a főszerepet természetesen most is a zene játszotta.

Sugár Viktória

A koncertterem zsúfolásig megtelik, a nézőtéren halk sugdolózás, az emberek már az órájukat nézegetik. Aztán felgördül a függöny (már ha van), elalszanak a fények, és felcsendül a zene. Jelen esetben Rossini Olasz nő Algírban című operájának nyitányát játssza az ötvenöt éves szombathelyi fúvószenekar, de játszhatna bármi mást is, a hatás mindig ugyanaz. A mindenkori néző, akinek egész eddig a saját mindennapi problémái jártak a fejében, megáll és átadja magát az élménynek. Ez történik mindig, és ez történt szombaton is a jubileumi koncerten.

Azt ünnepeljük, amiben hiszünk mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter, az est fővédnöke a nyitányt követő ünnepi beszédében. A közönség és a tagok hite nélkül nem jöhetett volna létre ez a csoda. Mert a zene csoda, egyszeri és megismételhetetlen, a pillanat művészete. Azt mutatja, hogy összetartozunk és van időnk egymásra.

Ezután Papp Ferenc ezredes, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkárság társadalmi kapcsolatok irodavezetője állami kitüntetést adott át a zenekar karnagyának, Szabó Krisztián Béla Pascalnak, és ezzel elkezdődött a díjak, oklevelek, elismerések átadása, amely aztán az egész koncert alatt tartott. Alapító tagok, karnagyok, támogatók... fölsorolni is nehéz lenne, ki mindenki járult hozzá az elmúlt ötvenöt év sikeréhez, és ki mindenki szerette volna kifejezni nekik a köszönetét.

Az ünnepi beszédek is egymást érték. Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke szerint az az ember, aki a zenét szereti vagy műveli többet ér, mint más, Kerekes Ferenc Béla, a Vas Megyei Közgyűlés tagja pedig a Valahol Európában közismert dalszövegét idézte: A zene az kell, hogy ne vesszünk el.

Szombathely Város Fúvószenekara tehát ötvenöt éven keresztül nem hagyott minket elveszni, de mióta kikerült a város költségvetéséből, nehezebben tudja magát fenntartani, mint eddig. Ezért várják olyan cégek, szervezetek jelentkezését, amelyek anyagi támogatást tudnak nyújtani, és ezzel hozzájárulnak, hogy fennmaradhasson a zenekar.

Ők nem hagyták, hogy mi elvesszünk, mi se hagyjuk, hogy ők elvesszenek.

Így igazságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!