Kultúra

2012.12.07. 15:10

A régizene nagyasszonya, Andrejszki Judit

Szombathely - Andrejszki Judit, a régizenei élet emblematikus alakja, nemcsak hangjával, játékával, de egyéniségével is magával ragadó.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására érkezett Szombathelyre Andrejszki Judit. A premontrei gimnázium hatalmas dísztermében, egy szépen feldíszített karácsonyfa alatt csembalón kísérve magát úgy énekelt barokk dalokat, hogy szinte angyalszárnyak suhogását hallotta az ember.

- A hangot kaptam, őrizgetem - hallottuk a közvetlen művésznőtől, aki sok mindent elárult magáról: nyolcadik gyermekként született, már a konzervatóriumban megismerkedett zenész férjével, öt gyermekük van, nincs televíziójuk, viszont minden gyermekük szépen zenél. Éppen a gyermekek miatt otthonukban minden zenei stílus jelen van.

Karácsonyfa mellett énekelt, játszott régizenét Andrejszki Judit. Fotó: Szendi Péter

Andrejszki Judit orgona szakon végzett, de magával ragadta a régizene. A barokk éneklés technikáját már Lengyelországban, M. Bornus-Szczycinski kontraternortól tanulta meg. Az ő révén több régizenei operaelőadásban is részt vett a Varsói Nagyszínházban. Miért éppen Lengyelországban? Judit válasza:

- Ott nagyon gazdagon fennmaradt a barokk zene, nálunk viszont Esterházy Pálén kívül csak néhány zeneszámot ismerünk.

A művésznő nem rejtette véka alá: nem szereti a manírral éneklést. Szívügye a magyar régizene bemutatása. 2009 óta együtt dolgozik Sebestyén Mártával, akivel a népzene-régizene rejtett összefüggéseit hozzák napvilágra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!