Kultúra

2013.01.06. 14:20

Indul a Twist Oliver-projekt

Szombathely - Meghallgatás lesz január 12-én 10 órakor az evangélikus egyházközség KIE Pinceklubjában, a Körmendi út 2-ben: tizennégy éven túliaknak.

Ölbei Lívia

Sziráczky Ritát főleg koreográfusként, koreográfus-asszisztensként ismerheti a szombathelyi közönség, bár a Weöres Sándor Színházban is vállalt már rendkívül meggyőző tánckari beugrást, ha arra volt szükség. Vass Szilárd színész és felesége a WSSz megalapításával költözött Szombathelyre, három gyermekük közül Lili már első osztályos, Viktor és Nimród még óvodába jár. Mindenesetre mindhárman akkorák, hogy édesanyjuk ismét szakíthat egy kis időt a hivatására. Rita tornászként kezdte - tagja volt például a Spartacus sokszoros bajnok I. osztályú ritmikus sportgimnasztika-csapatának -, így került közel aztán a klasszikus és a modern tánchoz. Azt mondja, a színpad már nem vonzza, annál inkább a tanítás. És mert úgy látja, hogy a kamaszok számára alig van hasonló lehetőség, az evangélikus egyházközség támogatásával nagy fába vágja a fejszéjét: képzést, csoportot szervez 14 éven túliaknak. A cél egyrészt a sokoldalú fejlesztés, másrészt: a Twist Oliver.

Sziráczky Rita táncművész, táncpedagógus tehát válogatott kollégái társaságában most a tizenéveseket szólítja meg: reméli, hogy lesz kedvük együtt táncolni, énekelni; színházat játszani.

 

Sziráczky Rita nemrég szombathelyi óvodásokkal is dolgozott: ők itt a "Kismacskák". Középen: Vass Szilárd. Fotó: Horváth István

 

Ritának az a tapasztalata, hogy az óvodások és a kisiskolások könnyen bevonhatók és motiválhatók, a kamaszkorba érve viszont mintha kifulladna a dolog. Pedig éppen ebben az érzékeny életszakaszban (amikor a szülőkhöz fűződő viszony is erősen megváltozik) volna a legnagyobb szükség az értelmes, közösségi elfoglaltságra, amely ráadásul a helyes önismerethez, a világban való eligazodáshoz is hozzájárulhat. Nem véletlenül szól úgy a felhívás, hogy ha szeretnél jobban táncolni, szebben énekelni, bátrabban kiállni önmagadért, ha elmúltál 14 éves, jelentkezz a képzésünkre! Beszédtechnika, színjátszás, ének-zene, mozgás-, táncművészet. A résztvevők olyan komplex felkészítést kapnak, amit az élet bármely területén felhasználhatnak majd.

A Sziráczky Mozgásművészeti Stúdió kezdeményezését azonnal felkarolta az evangélikus egyház. (A szombathelyi Reményik iskolában nem mellesleg minőségi színjátszó csoport működik, vagyis ott már jól tudják, hogy a színjátszásnak mekkora ereje van.) Ritának nemcsak az evangélikus egyházat Gregerssen-Labossa György lelkészt , hanem szakképzett oktatókollégákat is sikerült megnyernie. A kamaszcsoporttal rajta kívül Falusi Anikó zenepedagógus, korrepetitor, Papp Zsófia korrepetitor, Németh Gyöngyi dráma- és színházpedagógus foglalkozik; a tervek szerint heti három alkalommal (mozgás, zene, színjátszás). A cél mert célokra mindig szükség van a Twist Oliver című musical bemutatója. (A vizsgaelőadás létrehozását a Szombathelyi SOTER Evangélikus Egyesület támogatja.) Rita a későbbiekben mindenképpen szeretné bevonni a munkába-játékba a gencsapáti gyermekotthon lakóit is.

A meghallgatás tehát január 12-én (szombaton) délelőtt 10 órakor kezdődik az evangélikus egyházközség pinceklubjában, a Körmendi úton. A tizennégy éven túli jelentkezőknek a tréningruhán kívül egy dalt, egy verset (esetleg monológot) kell magukkal vinniük. És persze némi bátorságot, nagy nyitottságot, sok kíváncsiságot és még több játékos kedvet.

("... Sziráczky Rita rendelkezik azzal a légkörteremtő képességgel, mely nélkül nem érdemes színpadra állni", írta az Ellenfényben Lőrinc Katalin. Ez a múlt, de Rita a jubiláló Dr. Herzet nem hagyja ki: 25 éve ezzel kezdett a Madáchban, az évfordulót február 5-én Kecskeméten ünneplik: a fináléban a "régiekkel" a színen.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!