Kultúra

2013.01.17. 13:12

Nem lesz pénz Kőszegen?

Kőszeg - Még nincs elfogadott idei éves költségvetése Kőszegnek, de a koncepcióban az áll, hogy nem tudja anyagilag támogatni nagy múltú civil szervezeteit sem az önkormányzat.

Némethy Mária

- Mennyire hiányzik majd ez a pénz?  

- Mi évek óta 250 ezer forintot kaptunk az önkormányzattól, senki nem mondta még, hogy az idén  elmarad ez - mondja Dvorák László  a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes egyik vezetője. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes 1989 óta működik a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház együtteseként. Elhivatott táncosok, többször jártak már Erdélyben, ahol megtapasztalhatták az eredeti népviseletek sokszínűségét, az ősi népdalok szépségét. - Számos városi rendezvény állandó szereplői vagyunk - folytatja Dvorák László.

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai nélkül elképzelhetetlen április 24-én a Szôlô Jövésnek ünnepe. Fotó: Benkő Sándor

- Fellépünk például a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségén, vagy a Kőszegi Szüretkor. Egy út költsége 130-140 ezer forint, a lányoknak egy pár cipő 12 ezer, a fiúknak egy pár csizma 40 ezer forintba kerül, a bennünket kísérő zenekar egy fellépése 30-35 ezer forintba. Ha nem lenne mögöttünk a szülők támogatása, vagy nem kapnánk az adó egy százalékát, nem tudnánk létezni. A szülők sütik Orsolya-napkor a süteményeket, nagyrészt ők maguk vásárolják is meg, ezzel is támogatnak bennünket. Most a hétvégén hálánk jeléül rendezzük meg számukra a farsangi összejövetelünket a palotással és egy kis meglepetés bohóckodással.

Próbahelyiséget ad a város, a művelődési központtól logisztikai támogatást kapunk, de durva lenne, ha anyagi támogatást nem adnának.  - 200 ezer forintot kapunk évek óta az önkormányzattól, ez egy mödlingi út buszköltségét sem fedezi, de legalább van. Elsősorban tagdíjakból, adományokból létezünk évek óta. Én úgy gondolom, nagy értéke Kőszegnek a sokféle civil szervezet, művészeti együttes. Nélkülük sem lenne város a város -  mondta el dr. Schrott Géza  az 1859-ben alapított ConcordiaBarátság kórus örökös tiszteletbeli karnagya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!