Kultúra

2013.02.22. 10:37

Memóriajáték Majomországból - Kultúrpiknik a Krúdy Klubban

Jordán Tamásnak egy különösen színes egyveleget fölvonultató Miért szép?-estén jutott eszébe, hogy kifejezetten a sokféleségre is föl lehetne fűzni egy újabb sorozatot. Így született meg a Kultúrpiknik a Thea-térben: túl vagyunk az első, kísérleti találkozáson.

Ölbei Lívia

A Weöres Sándor Színház az előadások mellett rendszeresen szervez egyéb, mindig hangsúlyosan közösségi programokat: ezeknek a gyűjtőhelye a Thea-tér, amely többnyire a Krúdy Klubban jelöli ki a maga a határait. A már jól bejáratott "Miért szép?" sorozat az irodalom, a zene és a képzőművészet egymásra hangolását tűzte ki célul, rendkívüli sikerrel, nem mellesleg valódi teret kínálva a helybeli képzőművészeknek a megmutatkozásra: a beszélgetést mindig tárlatnyitó előzi meg, az állandó vendégek (vagy inkább házigazdák) hozzák az aktuális zenei, irodalmi csemegéket.

És most itt van a Kultúrpiknik, amely az internet virtualitásában létező kultúrát helyezi a személyes találkozásra is alkalmat adó keretek közé. Hiszen a színházat az különbözteti meg minden más művészeti ágtól, hogy a hús-vér, lélegző jelenlét, az itt és most együttállása nélkül nem létezik; és ez az állítás érvényesül a Thea-térben is. A csütörtökön este abszolvált első, kísérleti Kultúrpiknik-összejövetelen még a színház prezentálta a videómegosztókról "levadászott", tematikus blokkokba rendezett (meghökkentő, vicces, könnyed, megható stb.) kisfilmeket. De a színház igazgatójának reményei szerint a következő alkalomra már a közönség dobja össze a piknikkosár tartalmát: mindenkit arra bátorít, hogy küldje el e-mailben kedvenc kisfilmjeit, linkjeit a WSSz címére.

Kultúrpiknik a Krúdy Klubban. A házigazda Jordán Tamás (Fotó: Kiss Teodóra)

Persze nem csak mozizásról van szó. Bár ezen az első, kísérleti estén Jordán Tamás egyszerűen csak felkonferálta a filmeket, a tervek szerint egy-egy blokkot beszélgetés követ majd: a házigazda nem egyedül ül a pódiumon, és az eszmecserébe a közönség is bekapcsolódhat. Az asztaloknál, egymás között persze már csütörtökön este is volt miről beszélgetni. A "Bakik, avagy az emberi hülyeség határtalan" című blokkot például (amelyben a világ legszerencsétlenebb kapusán kívül fölbukkant egy csőtörésben landoló autó meg egy ész nélkül tankoló sofőr) Weöres Sándor Majomország című verse zárta - Latinovits Zoltán maró előadásában. Aztán nem sokkal később megjelent a vásznon egy hétéves csimpánz, aki bámulatos memóriával rendelkezik: nemcsak elszámol kilencig (motivációnak némi alma és mazsola megteszi), hanem a táblán különbözőképpen elhelyezett, aztán gyorsan letakart számokat is mindig villámgyorsan és hibátlanul sorba rendezi. Hát ennyit Majomországról. Az első Kultúrpikniktől Csákányi László búcsúzott: az "öreg fiú" dalával.

Miközben a Krúdy Klub közönsége kultúrpiknikezett, fönn a Márkus Emília Teremben Jeles András vezetésével A félkegyelműt próbálták az aktuális pavlovszki nagyjelenetben érdekelt színészek. Szakmai bemutató február 28-án, premier március elsején. A nagyszínpadon pedig áll már a Mesterdetektív díszlete: Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán kettősével Horgas Ádám rendez előadást Anthony Shaffer világszerte népszerű bűnügyi játékából. A Mesterdetektívből film is készült (Shaffer maga írta a forgatókönyvet) Laurence Olivier és Michael Caine, aztán Michael Caine és Jude Law főszereplésével. Az a helyzet, hogy Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja Wiltshire-i villájába Milo Tindle utazási ügynököt. Beszélgetésükből hamarosan megtudjuk, hogy Milo Andrew feleségének a szeretője, és Andrew ezt egyáltalán nem bánja. Sőt: különös tervet szőnek. Indul a játszma, életre-halálra. A kérdés csak az, hogy vajon ki játszik, és kivel játszanak. Lehet, hogy a közönséggel? Március 14-én, a premieren kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!