Kultúra

2013.02.13. 21:54

Újra indul a Könyvhódító

A száz évvel ezelőtt született Weöres Sándor előtt tisztelegve újra indul a Könyvhódító a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Merklin Tímea

Az egész évre kiterjedő rendezvénysorozatot Bújócska Weöres Sándor világában címmel a 10-14 éves korosztály számára szervezik a költő 100. születésnapja tiszteletére. A tavalyi Könyvhódítóra 90 csapat jelentkezett, 3-4 fős kis csoportokban dolgoztak a gyerekek, mentorral vagy anélkül. Ez közel 400 gyerek részvételét jelentette, várhatóan ennyi érdeklődő idén is lesz.

A  versekben, könyvekben kedvvel bújócskázó Vas megyei gyerekek jelentkezésére számítanak, akik csapataikkal több hónapon át játszanak: egy rendhagyó irodalomórával kezdve, fejtörő rejtvényeken keresztül felderítik megyénk költő szülöttjének, Weöres Sándornak  áramló zeneiségű szavait, a világról alkotott színes-rímes vízióját. A jelentkezési határidő:  március 15.

A tavalyi játék után több csapat jelezte, hogy ismét jönnének (Fotó: Benkő Sándor)

Bozzai Judit és Zsigri Mária gyermekkönyvtárosok a Bújócska szervezői, ők azok, akik leveleznek is a gyerekekkel. Az első forduló márciusban és áprilisban lesz: rendhagyó irodalomórák keretében Mentesné Kapornaki Rita vezeti be a résztvevőket Weöres költészetébe a drámapedagógia eszközeivel.

- A drámapedagógiai órák a tavalyi Könyvhódítón is nagyon jól sikerültek. Ezeket kiajánljuk, és azokra a településekre, ahonnan jelentkeznek gyerekek, Rita elutazik, és ott tartja meg a foglalkozásokat - tudjuk meg Bozzai Judittól.

- Az a tapasztalat, hogy a 10-14 éves diákok a gyerekversek óta nem találkoztak Weöres költészetével, így sok újat tartogathatnak számukra ezek az órák. A tematika ugyanaz minden csapat számára. Könyvtárakon, iskolákon keresztül szerveződik a Könyvhódító; jó, ha mindenhol van egy felnőtt, aki összefogja a gyerekeket.

A következő forduló, április-májusban lesz: akkor kezdődik a költő életével, verseivel foglalkozó levelező vetélkedő, ami június-augusztusban folytatódik. A program októberben zárul: irodalmi túrát szerveznek Csöngére, ott lesz az eredményhirdetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!