Kultúra

2013.02.06. 21:14

Várnai Valéria és szél a Vitalitasban

Szombathely - A nemrég elhunyt Várnai Valéria festőművész emlékkiállítása nyílik február 22-én, pénteken 17 órakor a Vitalitas Galériában.

Merklin Tímea

Várnai Valéria 75. születésnapját is itt a Vitalitas Galériában ünnepelték 2011-ben egy kis kiállítással, ami azt a meglepetést hozta, hogy nem kifejezetten retrospektív jellegű volt, hanem azt is megmutatta, hogy idős kora, betegségei dacára még mindig fest, és új képein világos színek, könnyed érzetek jelentek meg.

Várnai Valériát (1936-2012) Scheiber Katalin köszöntötte 75. születésnapján a Vitalitas Galériában 2011-ben. Fotó: Horváth Csaba

A Holnap nagy szél lesz című naplementés képet fájó szívvel nézhetjük meg most újra, az elmúlás hangulata már nem előrejelzés, Várnai Valika sok szenvedés után 2012-ben elhunyt.

Az otthonosság, a meleg barna színek, régi bútorok, a letűnt békeidők nosztalgiái, gyerekkori kötődések intim világát festette Várnai Vali; képei nyugalmat árasztanak, mint szeméből a huncut mosoly.

Emlékkiállítását dr. Zsámbéky Monika művészettörténész nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!