Kultúra

2013.03.05. 19:05

Megnyílt az új, állandó kiállítás az Iseum Savarienseben

Szombathely - Ünnepélyes keretek között átadták az Iseum Savariense új állandó kiállítását kedden.

Ambrózai Zsuzsanna

Hosszú folyamat zárult le azzal, hogy kedden Isis istennő egyik legfontosabb ünnepének napján végre átadták az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház állandó kiállítását, amely az Isis savariai otthona címet kapta.

Az állandó tárlat több mint ezer régészeti leletet, kiállítási tárgyat vonultat fel, melyek szerdától megtekinthetőek a nagyközönség számára is.

Csapláros Andrea igazgató elmondta, alapvetően Pannónia római vallásosságának tárgyi emlékei kaptak helyet a kiállításon, különös tekintettel az úgynevezett keleti kultuszokra koncentrálva. Az igazgató a megnyitón hozzátette, a tárlat megnyitása nem azt jelenti, hogy az Iseum megszűnne közösségi, kulturális, értékteremtő helyként funkcionálni. Továbbra is folytatódnak az időszaki kiállítások, melyek a Nyitány című rendezvénysorozat égisze alatt működnek, tovább zajlik tehát a kreatív munka  - így az igazgató, aki kiemelte, szeretné, ha a szombathelyiek továbbra is magukénak éreznék az Iseumot.

Délelőtt a szakmának és a meghívott vendégeknek tartottak bemutatót és tárlatvezetést, a hivatalos megnyitó délután öt órakor zajlott.

Puskás Tivadar polgármester elmondta, nem lehetünk elég hálásak azoknak a vásott gyerekeknek, akik az ötvenes évek derekán az akkor még grundként használt területen felfedeztek egy hatalmas kőtömböt. Mint később kiderült, a hatalmas, mívesen megmunkált tömb volt a korinthoszi oszlop - így a polgármester.

Prof. dr. Borhy László az ELTE BTK professzora elmondta, maga is részt vett a hetvenes években gimnazistaként az Iseumi ásatásokon. A 870 négyzetméter alapterületű kiállítóhely és a benne helyet kapott tárlat Magyarország egyik kuriózumának számít (már csak azért is, mert a harmadik legnagyobb Isis szentélyről beszélhetünk), amelyből a város is profitál, hiszen ismét gazdagodott egy kulturális értékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!