Kultúra

2013.04.10. 10:11

Tájak és generációk: idősebb és ifjabb Bráder Tamás közös kiállítása

Szombathely - Generációk címmel Bráder Tamás Gusztáv és fia, Bráder Tamás alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Puskás Galériában.

Tersztyánszky Krisztina

Az első, de talán nem az utolsó alkalom, hogy apa és fia együtt mutatkozik be képzőművészként. Bár az idősebb Tamás sem régóta fest még: 2008-ban, saját bevallása szerint egy véletlen folytán talált rá az ecsetre és a festékre. Nem is tartja magát művésznek, inkább a festésben örömét lelő embernek. Ehhez képest lakóhelyén, Kőszegen egyik alapító tagja a Csók István Egyesületnek, és öt éve fáradhatatlanul ontja a szebbnél szebb képeket. Most is több kiállítóhelyen láthatók festményei. Legfőképpen tájakat  és érdekes arcokat örökít meg, melyek közül az előbbiek közül hozott el jópárat a műszaki szakközépiskola galériájába. Realista, aprólékos, érzelmekben gazdag visszatükröződéseit a házaknak,  fáknak, folyóknak, vízeséseknek.

Az ifjabb és idősebb Bráder Tamás először mutatkozott be együtt. (Fotó: Szendi Péter)

Fia, ifjú Bráder Tamás egyelőre úgy látja, csak egy kiállítás erejéig engedett a csábításnak, hogy számítógépes grafikáival egészítse ki édesapja kollekcióját. A harmóniát sugárzó tájképek mellett remek kontrasztként jelennek meg a környezetszennyezés miatt aggódó segélykiáltások.  Vesztébe rohanó bolygó, gúzsba kötött tengermélyi  lények víziója figyelmeztet: mivé válhat szépséges környezetünk, ha nem vigyázunk rá.

A megnyitón a kiállító művészek személyes jó barátja, Czenki Zsuzsa kulturális irodavezető köszönte meg a Bráder Tamások munkáját, valamint a kiállításrendező, Bodó Judit ötletét a közös bemutatkozásra. A tárlat május végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!