Kultúra

2013.07.13. 18:44

Staféta Fűzfa Balázzsal

Milyen céllal jött létre a Weöres Sándor Asztaltársaság? – kérdezte Veres Gábor szobrászművész dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténésztől.

– A Weöres Sándor Asztaltársaság – az elnöknek megválasztott Szőcs Géza kezdeményezésére – a költő 100. születésnapján, a Szent György és a Sárkány centenáriumi díszbemutatója előtti órákban jött létre mintegy félszáz, az irodalom, a kultúra, a város iránt elkötelezett alapító tag lelkes részvételével a Weöres Sándor Színházban – azzal a céllal, hogy méltóképpen őrizze, népszerűsítse Weöres hatalmas szellemi örökségét.

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész. Fotó: Szendi Péter

– Meggyőződésem szerint Weöres Sándor olyan szimbólum lehet Szombathely számára, mint a város másik híres szülötte, Szent Márton: Weöres univerzális költészete – amelyben a racionalitáson túli tartományok, a nyelv ősi, közös regiszterei szólalnak meg – esélyt ad a nemzetközi kultúrával való kapcsolatteremtésre. Elgondolkodtam azon, hogy vajon miért éppen asztaltársaságot alapítottunk – miért nem egyszerűen csak egyesületet? Aztán rájöttem, hogy csakis asztaltársaság viselheti Weöres nevét: egy asztalt körbeölve eltűnnek a különbözőségek, ilyenkor arc az arccal, tekintet a tekintettel találkozik. Akik egy asztalhoz ülnek, alapvető céljuk, hogy egymást minél mélyebben megértsék. Ebben a szellemben kell működnie a Weöres Sándor Asztaltársaságnak is – amely egyébként nyitott szervezet: várja soraiba a hasonlóképpen elkötelezett jelentkezőket.

Pusztay János professzortól kérdezem: milyen reményekkel indította útnak alapítványi szabadegyetemét?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!