Kultúra

2013.08.21. 17:26

Emlékhelyet avattak a szombathelyi képzőművészek tiszteletére

Szombathely - Tűzben születő, lángoló angyalt álmodott ide szekretista világából Oroszy Csaba képzőművész, amikor létrehozták a Szombathelyi Képzőművészek Emlékhelyét a Jenei Galéria udvarán.

Merklin Tímea

A rendezvény fővédnökségét dr. Veres András megyés püspök vállalta nagy örömmel, habár más elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott eljönni a „Jenei Lugas"-ba. A mű leleplezésére a magasrangú állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapott Csonka Ernő festőművészt kérték fel, akiért külön taxi ment egy erős emberrel, hogy a harmadik emeletről lesegítsék a 93 éves alkotót és feleségével részt vehessen ezen a közösségi művészeti eseményen. Peltzer Géza a Szarvasvadász című film zenéjét játszotta, azzal az üzenettel, hogy a barátok mindig megpróbálnak vigyázni egymásra. Jenei Ferenc köszönetet mondott az említetteken kívül mindazoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az ünnep, így Kaczmarski Ágnesnek és Kovács Viktornak, akinek a műhelyében a márványt faragták.

Oroszy Csaba elmondta:

– Azért gyűltünk össze, hogy tisztességgel, emberséggel emlékezzünk a valaha volt Mindre. Ez az egyén és a közösség diadala a halál fullánkja felett. Ezzel az emlékhellyel szeretnénk kifejezni megbecsülésünket a régmúlt és a közelmúlt alkotótársai előtt, eszméktől és hovatartozástól függetlenül, felemelve az Alkotó Ember géniuszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!