Kultúra

2013.08.06. 10:55

Gyerekek, fiatalok gazdagodnak népi kismesterségek által Velemben

Tegnap gyertyát öntöttek, ma nemezt készítenek, de megpróbálkoznak majd a kovácsolással, fafaragással, kosárfonással, s több más népi kismesterség alapfogásaival is a Népművészeti Stúdióban. Egy héten át erről szól az élet 35 gyereknek, fiatalnak.

Némethy Mária

8-tól úgy 30 éves korúak a híres Népművészeti Stúdióban. Ez az a hely, amelyről Taródi Lajos, a gyerekeket, fiatalokat befogadó, tanító Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület vezetője azt állítja:

– Bárki bármikor jön, amikor mi itt vagyunk, meglátogathat, bejöhet, kérdezhet, kipróbálhatja, mert ez a lényege. Az, hogy azokat az ősi, régi kézműves technikákat megmutatjuk, amiket eleink örökbe hagytak. Azt gondolom, ha itt valaki bejön a műhelyekbe, akkor megérintheti azoknak a régi időknek a szelleme, az az értékrend, ami ma már egyre inkább kiveszőfélben van.

A tananyagon túl a hagyományőrző népi mesterségek megismerésével olyan kiegészítő ismeretek birtokába jutnak itt a gyerekek, a fiatalok, amelyek ismerete gazdagabbá teszi őket.

Ez a hét a gyerekeké és a fiataloké a Népművészeti Stúdióban (Fotó: Némethy Mária)

 

Erről beszél a Budapestről érkezett Gergely Szabolcs, aki az Állami Számvevőszéken közgazdászként a nemzeti kapcsolatokért dolgozik, de már 17. éve minden nyárnak egy részét itt, Velemben tölti. Mert Velem vonzó. Mert az alkotóházi élet valami egészen más, mint ami ellepi világunkat.

Ezek a gyerekek és fiatalok a népi kismesterségek hagyományain túl magukba szívnak Velemben mást is. Nevet húztak, így valakivel szemben különösen kedvesek, udvariasak ezen a héten. Tehát nemcsak a népi mesterségek eredeti környezetben való megismerése jelenik meg körükben értékként Velemben.

Eleink embersége, emberi tartása, intelligenciája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!